Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Miljö och hälsa 8b

Skapad 2018-10-29 09:41 i Alviksskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Hem- och konsumentkunskap
Miljö och livsstil (varför?) Genom undervisningen ska eleverna få möjlighet att utveckla medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa, välbefinnande och gemensamma resurser. Genom undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang, hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, och värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.

Innehåll

Centralt innehåll 

Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov. 

Hur man kan arrangera måltider och måltidens betydelse för gemenskap och välbefinnande. 

Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa 

Hur man kan hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet

 Hur? 

Vi kommer gå igenom olika näringsämnen under lektionerna. Under lektionerna kommer vi även att göra en praktisk uppgift som anknyter till temat.  

 Bedömning:  

Bedömningen sker praktiskt formativt under varje lektion och avslutas med ett förhör om näringsämnen och hur de påverkar vår hälsa och miljö.  

Planering:

v.41 Proteiner

Praktiskt: Linssoppa s.244 

Läxa s.22

V. 42 Kolhydrater

Praktiskt: Vegetarisk lasagne s.188 

Läxa s.18-20

V. 45 Fett 

Praktiskt: Pizza med bakpulver (stencil) 

Läxa s.21

V. 46 Vitaminer

Praktiskt: Köttbullar, kokt potatis, brunsås serveras med morötter och gröna ärtor s.231, s.259, s.160

Läxa s.24-25

V.47 Mineraler 

Praktiskt: Fiskgratäng s.219

Läxa s.26-27

V. 48

Bedömningsuppgift 

V.49-50

Julbak

V.51

Städning av salen

Hur? 

Vi kommer gå igenom olika näringsämnen under lektionerna. Under lektionerna kommer vi även att göra en praktisk uppgift som anknyter till temat.  

 Bedömning:  

Bedömningen sker praktiskt formativt under varje lektion och avslutas med ett förhör om näringsämnen och hur de påverkar vår hälsa och miljö.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matriser

Hkk
Kunskapskrav Hem- och konsumentkunskap

Förmåga att planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang.

E
C
A
Planera, tillaga & genomföra måltid
Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav.
Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med relativt god anpassning till aktivitetens krav.
Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med god anpassning till aktivitetens krav.
Använda metoder, livsmedel & utrustning
I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och relativt väl fungerande sätt.
I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och väl fungerande sätt.
Välja & motivera
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.
Ge omdömen
Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och resultatet.
Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet.
Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet.
Måltider & individuella behov
Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Därutöver kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Därutöver kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

E
C
A

Förmåga att värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.

E
C
A
Konsekvenser
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: