Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lucia 2018

Skapad 2018-10-29 15:34 i Ängås skola F-3 Orust kommun
Natten går tunga fjät, runt gård och stuga...
Grundskola 3 – 6 Musik
Lucia närmar sig och det är dags att börja träna inför årets luciatåg. I år är det årskurs 3 och mellanstadiets elevens val som genomför luciatåget. Framträdandet kommer att äga rum under skoltid den 13 december. Eleverna kommer att träna på sångerna både på musiklektionerna men även på andra lektioner. Den sista veckan innan framträdandet kommer vi att öva i aulan. Sången är en viktig del i ett luciatåg men även att gå och stå kräver en hel del träning. Att kunna vara koncentrerad och att lära sig alla texter utantill är ett stort arbete också.

Innehåll

Syfte med detta arbetsområde:

- spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer.

Centralt innehåll:

Så här arbetar vi:

Vi kommer att träna på sångerna på musiklektionerna. Eleverna kommer att få ett häfte med alla sångtexter, så att de även kan träna hemma.

Vi några tillfällen inför framträdandet kommer vi att öva i aulan för att alla ska känna sig säkra på var de ska gå och stå. Tärnorna i år 3 kommer att ha elektriska ljus och tärnorna på mellanstadiet kommer att ha levande ljus. Tomtar och även andra "figurer" får gärna ha ljuslyktor, så att de syns lite bättre.

Det kommer att vara 2 uppträdanden som sker under skoltid, för år F-6.

Kunskapskrav. Det här utvärderar vi:

Det viktiga är att eleven deltar. Detta betyder att man är med och sjunger sångerna och tar ansvar för uppgiften. I läroplanen står det att eleverna ska vara med om olika musikframträdanden. Lucia är ett exempel på ett sådant framträdande.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer,
  Mu
 • Centralt innehåll
 • Sång och spel i olika former: unison sång, kanon och växelsång samt ensemblespel.
  Mu  1-3
 • Rösten som instrument med variation av rytm, klang och dynamik.
  Mu  1-3
 • Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang, däribland nationalsången och några av de vanligaste psalmerna, samt inblickar i svensk och nordisk barnvisetradition.
  Mu  1-3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: