Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

4 - 5

Sport och träningslära åk 4-5

Frötuna skola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 30 oktober 2018

Under temat Sport och träningslära kommer vi att prova på några vanliga bollsporter samt träna styrka och kondition på ett lekfullt sätt. Vi kommer att prata om varför det är bra att träna och motionera och vad som händer i kroppen när man är fysiskt aktiv.

Tidsperiod

  •  vecka 45-51

Förmågor

  • Att kunna delta i olika lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus och kunna anpassa sina rörelser till aktiviteten (tex att kunna passa någon, att röra sig på planen så att man kan ta emot en passning).
  • Att känna till kroppsliga och mentala effekter av några olika träningsformer (tex. vad händer i kroppen när vi tränar styrka/kondition, varför är det bra, varför behöver vi vila/avslappning)

Vad ska jag lära mig? (Lärandemål)

  • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till aktiviteten.
  • Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Hur ska jag visa det? (Bedömning)

  •  Eleven deltar efter förmåga i samtal efter lektionen kring hur aktiviteterna påverkar hälsan.
  • Eleven får feedback under pågående lektion.

 

Hur kan vi arbeta för att komma dit? (Planering)

Vi kommer att prova på olika bollsporter samt träna styrka, kondition och avslappning. Vi diskuterar efteråt vad vi tränat på och hur det kan påverka kroppen.

Vi kommer att få besök av Idrott utan gränser två veckor under denna period. Vecka 46 står Crossfit på schemat och vecka 49 är det dans.


Läroplanskopplingar

Olika lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.

Kroppsliga och mentala effekter av några olika träningsformer.

Förebyggande av skador, till exempel genom uppvärmning.

Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av olika fysiska aktiviteter och träningsformer, levnadsvanor, kroppsuppfattning och självbild.

Matriser i planeringen
Sport och träningslära
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback