Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Månlandningen- Källkritik och argumenterande text

Skånhällaskolan F-6, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 31 oktober 2018

Ni ska få lära er att fundera över olika källor och eventuella bakomliggande syften till information på nätet. Ni ska även få ta ställning i en fråga och argumentera för era åsikter i tal och skrift. Detta ska ni få göra genom att arbeta med information om månlandningen.

Syfte: 

Vad ska jag som elev utveckla? 

  • Söka information i olika källor samt värdera dessa.
  • Anpassa språket till olika syften (argumenterande text)
  • Formulera dig i tal och skrift

Hur ska vi arbeta? 

Ni kommer att få lära er hur man söker efter information som är viktig inom ett speciellt område. Detta gör vi genom att arbeta i Simsalabim samt arbeta med gemensam informationssökning.

Vi ska läsa om källkritik i Simsalabim och göra uppgifter i arbetsboken. Vi kommer också att titta på film som handlar källkritik och information på nätet.

Vi kommer att svara på frågor som handlar om månlandningen och olika konspirationsteorier. Ni kommer också att få reda ut en del begrepp som har koppling till månlandningen och de konspirationsteorier som rör denna. Vi kommer i detta moment använda oss av google classroom.

Ni kommer gruppvis att få redovisa er insamlade information.

Slutligen kommer ni få skriva en argumenterande text där ni tar ställning i frågan om månlandningen har ägt rum eller inte.

Bedömning 

Jag kommer att bedöma eran delaktighet i grupparbetet och redovisningen av frågorna.

Jag kommer också att bedöma svaren på frågorna. Både i Simsalabim och i formuläret i google classroom.

Era argumenterande texter kommer att ligga till grund för bedömningen av hur ni anpassar ert språk efter syfte samt er förmåga att skriva argumenterande text.

 


Läroplanskopplingar

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Matriser i planeringen
Ämnesmatris Svenska 4-6
Uppgifter
Frågor om månlandningen

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback