Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

7

Läsa/läsförståelse/textsamtal

Modersmål, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 30 oktober 2018

Det är en sak att kunna läsa text efter text med gott flyt men frågan är: Förstår jag allt? Ibland dyker det upp bilder, frågor eller konstiga ord vi aldrig hört när vi läser en bra bok. Vi kommer nu att träna oss på att använda lässtrategier (förutspå, oklarheter, sammanfatta och frågor) för att utöka vår läsförståelse. Vi kommer att läsa olika texter och samtala om dessa. Vi kommer att samtala både innan, under och efter läsningen.

Mål – Syfte

Du ska kunna:

- läsa olika typer av texter.

- använda de fyra "lässtrategierna": förutspå, oklarheter, sammanfatta och frågor.

- samtala om innehållet i texterna och jämföra med dina egna erfarenheter och andra texter

- svara på frågor kopplade till texten

 

Innehåll

I undervisningen kommer du att:

- läsa olika typer av texter

- läsa högt för andra och lyssna på högläsning

- diskutera hur man läser och lässtrategier

- samtala om ordens betydelse och använda dig av hjälpmedel för att hitta ordens betydelse

- svara på frågor om texten, skriftligt och muntligt

- samtala om texter (handling och budskap

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, och

reflektera över traditioner, kulturella företeelser och samhällsfrågor i områden där modersmålet talas utifrån jämförelser med svenska förhållanden.

Lässtrategier för att förstå och tolka skönlitterära texter. Att utläsa texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Anpassning av språk, innehåll och disposition efter syfte och mottagare.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna, lyrik, dramatik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas. Skönlitteratur som belyser människors villkor, identitets- och livsfrågor.

Språkliga drag, ord och begrepp i skönlitteratur för ungdomar och vuxna.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar och arbetsbeskrivningar. Texternas innehåll, typiska språkliga drag samt deras ord och begrepp.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. Bildspråk och idiomatiska uttryck.

Aktuella samhällsfrågor i områden där modersmålet talas, i jämförelse med liknande frågor i Sverige.

Eleven kan läsa olika texter med flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan med en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett enkelt sätt.

I sådana situationer kan eleven ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring några kunskapsområden och samhällsfrågor med anknytning till modersmålet och områden där modersmålet talas.

Eleven gör då enkla jämförelser med egna erfarenheter och förhållanden i Sverige och drar enkla och till viss del underbyggda slutsatser om vad dessa kan bero på och leda till.

Matriser i planeringen
Läsa/läsförståelse/textsamtal
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback