Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

4

Religion åk. 4 Kristendom och samisk religion

Malmaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 31 oktober 2018

Ett arbetsområde där du får lära dig mer om vad som berättas i Bibeln. Du får lära dig mer om den tro som ligger till grund för vårt västerländska samhälle. Du kommer också möta fornskandinavisk och äldre samisk religion.

SYFTE

Undervisningen i ämnet religionskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om religioner och andra livsåskådningar i det egna samhället och på andra håll i världen. Undervisningen ska även ge kunskap om och förståelse för hur kristna traditioner har påverkat det svenska samhället och dess värderingar

KONKRETA MÅL

Du ska kunna
-redogöra för kristna ceremonier såsom dop, konfirmation, bröllop och begravning
-redogöra för kristna högtider och varför de firas, t ex jul och påsk
-återge någon berättelse ur såväl Gamla som Nya testamentet
-några symboler inom Kristendom och vad de betyder
-göra jämförelser mellan kristendomens betydelse för människor förr och nu

 

UNDERVISNING

Vi kommer att läsa och diskutera innehåll  i läroböcker. Du kommer att få se på film, lyssna och lära dig av gemensamma genomgångar och av varandras tankar och åsikter. Du kommer att skapa egna texter och gemensamma texter. 

BEDÖMNING

Din förmåga att:

  • återge någon eller några berättelser ur Bibeln
  • berätta om kristendomens heliga platser och rum
  • beskriva ritualer och levnadsregler inom kristendomen
  • jämföra kristendomens betydelse för människor förr och nu och berätta om några högtider inom Kristendomen, t ex jul och påsk.
  • resonera om vad kristendom eller andra livsåskådningar kan betyda för olika människor.
  • berätta om samisk religion.

 

 


Läroplanskopplingar

Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.

Berättelser från fornskandinavisk och äldre samisk religion.

Begreppen religion och livsåskådning.

Kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu. Kristna högtider och traditioner med koppling till kyrkoåret, till exempel sånger och psalmer.

Eleven har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.

Eleven kan beskriva några grundläggande drag i fornskandinavisk och samisk religion och ger även exempel på hur fornskandinavisk religion kan iakttas i dagens samhälle.

Eleven kan redogöra för några kristna högtider och traditioner och göra enkla jämförelser mellan kristendomens betydelse för svenskt kultur­ och sam­hällsliv förr och nu.

Eleven kan också föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för olika människor på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt.

Matriser i planeringen
Religion åk 4
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback