Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Säkerhet i slöjden

Skapad 2018-10-31 10:27 i Kvarnbackaskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 6 – 9
Inför varje termin gör vi slöjdlärare en uppdatering vad gäller inom säkerheten på slöjden! Varken vi lärare eller elever vill att det ska hända några olyckor. Det finns en del saker som man kan skada sig på om man inte är försiktig och använder redskap och maskiner på rätt sätt. I kursplanen står det att man ska slöjda på ett säkert och ändamålsenligt sätt och det påverkar ditt betyg! Tänk på att ta det lugnt och använd de skyddsutrustningar som behövs under arbete dvs. handskar,skyddsglasögon eller liknande saker till det arbetet du ska göra. Lycka till! -:) Och kör försiktigt!

Innehåll

https://binged.it/2QJ1cZ4

https://binged.it/2QNQdO3

https://binged.it/2QkRltk

 

Säkerhet i slöjdsalen

Slöjdsalen är mycket farligare plats än andra platser i skolan. Här finns många farliga maskiner och verktyg. Du måste vara extra försiktig så att Du inte skadar dig själv eller dina kompisar. Lyssna noggrant på din lärare när han berättar om farorna. I salen finns det också gula skyltar som Du kan läsa innan Du använder maskinerna.

Du hämtar till exempel knivar eller andra vassa verktyg måste Du bära dem med försiktighet, inte leka med dem rikta mot någon eller skoja med kamraterna. Arbeta aldrig mot dig själv med dessa.

o   Vid maskinarbete måste Du tänka på det som läraren förklarat för dig, till exempel

o   att ta på dig glasögon.

o   att vara rädd om Ditt hår.

o   att spänna fast bitarna så att de inte flyger i väg och skadar någon.

o   att Du är utanför skyddslinjen när kompisar kör maskinerna.

o   Du får inte ta bort något skydd från maskinerna. 

o   Lärarens instruktioner skall följas.

Fastnar någon, i en maskin, så finns det två nödstopp i salen. Du får trycka in dessa för att stoppa strömmen, om det sker en olycka.

I salen bullrar det mycket så försök att låta bli att föra oväsen i onödan. Buller gör att det är svårt för läraren att förklara för dig som elev vad Du skall göra med ditt slöjdföremål.

Onödigt prat skapar buller, och gör att Du lättare tappar uppmärksamheten på det Du arbetar med.

Uppstår det brand eller om det blir brandlarm ställ dig vid bänken så att läraren kan räkna in hur många som finns i salen, därefter går vi ut på ängen framför matsalen.

Behöver Du gå ut, tala om det för läraren.

DU SKALL INTE LEKA I SLÖJDSALEN

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: