Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Meteorologi

Skapad 2018-10-31 10:59 i Gamla Uppsala skola Uppsala
Grundskola 4 Fysik
Vad är det för väder? Vad ska jag ha på mig för kläder? Hur kan det komma sig att något blir varmt/kallt? Detta är några frågor som vi kommer att försöka hitta svaren på i arbetsområdet meteorologi - allt som har med väder att göra.

Innehåll

Inom arbetsområdet meteorologi ryms väder och temperatur. Vi ska titta igenom vad som påverkar att det blir olika typer av väder och vad som händer när något blir kallt eller varmt. Vi kommer också att prata om vikten av att klä sig på rätt sätt i olika temperaturer.

Syfte med arbetsområdet

Enkla väderfenomen och deras orsaker, till exempel hur vindar uppstår, samt hur man kan observera väder med hjälp av mätningar under en tid. Hur man kan påverka flödet av energi med hjälp av till exempel kläder, termos eller husisolering.

 

Målet med undervisningen

Du ska kunna förstå hur väder kan uppstå i olika delar av världen. Du ska också få en liten inblick hur man kan mäta väder under en längre tid. Vädret har betydelse för människor och dess verksamhet, och det ska vi också titta på.

 

Undervisning och arbetssätt

Du kommer att få arbeta med området genom att se film, svara på frågor, läsa texter, diskutera, analysera, göra tabeller, rita bilder samt lära dig nya ord och begrepp. Dina nya kunskaper kommer du att få visa genom ett skriftligt elt. muntligt prov.

 

Bedömning

Bedömningen kommer att vara kopplad till det vi gör i klassrummet. Om du deltar aktivt i undervisningen kan du visa dina kunskaper under arbets gång och det tas med i bedömningen.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Enkla väderfenomen och deras orsaker, till exempel hur vindar uppstår. Hur väder kan observeras med hjälp av mätningar över tid.
  Fy  4-6
 • Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.
  Fy  4-6
 • Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.
  Fy  4-6
 • Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.
  Fy  4-6

Matriser

Fy
Meterologi år 4 ht 18

Godtagbara kunskaper
Eleven kan redogöra för sina kunskaper på ett enkelt sätt.
Mer än godtagbara kunskaper
Eleven kan självständigt redogöra för sina kunskaper och dra egna slutsatser.
Meteorologiska begrepp
Jag kan namnge några vanliga meteorologiska fenomen och till viss del redogöra för hur de uppstår.
Jag kan klart och tydligt berätta om de vanligaste väderfenomenen t.ex åska, blixt. och nederbörd.
Temperatur
Jag kan berätta enkelt om varför det blir varmt och kallt på jorden.
Jag kan förklara på vilket sätt temperaturen påverkar vädret.
Väderkartan
Jag kan några vanliga symboler på väderkartan och kan med viss hjälp göra en kort muntlig presentation
Jag kan alla de vanliga symbolerna på väderkartan och förstår svårare begrepp som hög- och lågtryck och kan redogöra för hur de uppstår. Presentationen är begriplig för dem som lyssnar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: