Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geten vit

Skapad 2018-10-31 11:00 i Bäckängens förskola Bengtsfors
Förskola
Nu har vi kommit till den sista geten i sagan Petter och hans fyra getter. Geten vit.

Innehåll

 

Planering

 

Bakgrund 

(Varför har vi valt temat?)

För att väcka barns nyfikenhet både i skapande verksamhet men även för färger och siffror. Att alla i gruppen visar och utvecklar hänsyn respekt och empati. Innan har vi jobbat med geten röd, geten blå, geten gul och Murre svart från boken Petter och hans fyra getter.

 

Mål

(Vad vill vi uppnå, vilka kompetenser vill vi utveckla?)

Ett intresse för färgen vit och den fjärde geten i sagan. Att främja språkutveckling, matematisk utveckling, omsorg och skapa gemensamma erfarenheter i gruppen.

Vi kommer att räkna tillsammans och i denna del av temat fokuserar vi på siffran 4.

I boken har geten vit god aptit och har ätit upp jättemånga träd. Vi kopplar ihop det med vad getter äter? Vad äter vi? Varför behöver man äta? Vad händer om man blir hungrig?  

Hungrig som en varg, vad betyder det? Vidare kan man prata om känslor, kanske ta kort på varandra när vi visar känslor. Visa känslokort. 

Kanske kan vi bjuda hit en getbonde med en vit get? 

Vi utnyttjar årstiden och tittar på den vita snön och is när vi är ute.

Metod

(Vilka metoder använder vi oss av, hur gör vi?)

Vi skapar geten vit genom att trycka vita händer.

Vi plockar ihop 4 vita saker ( fjärde geten ) i en vit necessär och lägger på det lilla vita bordet. Dessa saker kan vi använda i ” Kims lek” på samlingarna. För att utmana barnen lägger vi fler vita saker i samlingslådan för att anpassa leken och göra leken svårare för att ge barnen möjlighet att utvecklas. Vi använder också tecknet för siffran 4 i vardagen med barnen för att visa antalet och ge barnen möjlighet till kommunikation, trots att vissa barn inte kan prata. Tecknet förstärker också betydelsen av siffran 4. 

Vi ger sagan om Petter en ny dimension genom att göra en QR-kod på en annan variant av sagan på Youtube.

Koden sätter vi upp på tema-väggen så att barnen själva kan scanna sagan med lärplattan. 

När vi pratar om mat och vad man äter så kan man ta hjälp av bilder från iPad.

Vi samtalar och tar vara på barnens intresse och erfarenheter av snö och is när vi är ute. Vi dokumenterar genom foton.

 

Uppföljning och Utvärdering

(Hur gick det, har vi uppnått våra mål, vad var intressant, våra upplevelser kring arbetet)

Skapandet av vita getter blev lite otydligt. Det syndens inte så bra att det var en get. Vi tappade motivation och det tog lång tid innan alla fått chansen att göra sin get. 

Kims lek fungerade bra. Barnen hade bra minne och vi fick snabbt utöka med fler saker. Barnen lärde sig begreppen stor och liten och flera nya ord och synonymer. Ex garnnystan, snöre, garn, boll, kula, flirtkula.

Qr-koden är gjord, men inte använd så ofta. Intresset för lärplattan har inte varit så stort den här perioden. 

Sagan utvecklade vi med en skog och smör och bröd för att synliggöra avd getterna i sagan äter. Träden gjorde vi både gröna och vita/snötäckta. Förövrigt pratade vi inte så mycket om vad getter äter eller vad vi äter.

Det var växlande väder så vi pratade om snö och is, vart tog det vägen....den där dagen när det var tö? Det blev vatten svarade barnen genast. Så snön och isens kretslopp hade de koll på. 

 

Analys och Utveckling

(Hur blev resultaten, vilka var framgångsfaktorerna, hur går vi vidare

Ganska mycket undervisning kopplat till naturvetenskapen, träden i sagan hade snö och löv, isens och snöns kretslopp. 

Vi såg tydligt att barnen tagit till sig talet 3 i förra perioden, eftersom 3 saker i Kims lek var lite för enkelt. Vi utökade då till 4 och 5 saker på bara några dagar. För att utveckla barnen ska vi använda även större siffror i verksamheten.

Motivationen i skapandet tror vi påverkades av inskolningar och ännu svårare att ha individuella aktiviteter, där barnen behöver mycket stöd i sin skapandeprocess. 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: