Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ondskan Utvecklingsklass 7-9

Skapad 2018-10-31 11:19 i Jakobsgårdskolan - old Borlänge
Grundskola 6 Samhällskunskap Svenska
"Det var en dag i mitten av spetember 1956. Erik var fjorton år. Han satt och åt middag med sina föräldrar. Han väntade på slaget. Han var beredd på att farsan skulle slå honom strax." Så börjar Jan Guillous bok "Ondskan" vi ska under några veckor läsa den tillsammans, diskutera och göra uppgifter.

Innehåll

Konkretisering av mål

Vi tränar på att skriva samt läsa med flyt, olika läsförståelsestrategier samt samtala och diskutera i grupp där vi reflekterar utifrån bokens innehåll kopplat till våra egna erfarenheter.

Undervisning - så här gör vi

Vi kommer att läsa Ondskan av Jan Guillou. Vi försöker hitta enkla budskap i texten samt tränar vårt skrivande utifrån olika diskussionsfrågor och skrivuppgifter t ex gestaltande beskrivningar och personbeskrivningar. Avslutningsvis skriver vi en bokrecension samt tittar tillsammans på filmatiseringen. 

Bedömning - dessa förmågor kommer att bedömas

Du visar att du kan läsa med flyt genom att använda olika läsförståelsestrategier och genom olika mindre skrivuppgifter samt reflektera, analysera och samtala genom olika diskussioner.

Redovisning - Du redovisar dina kunskaper genom att:

Du redovisar genom att visa att du kan tillgodogöra dig olika läsförståelsestrategier,göra en bokrecension på boken, delta aktivt i diskussioner samt lämna in loggboksanteckningar.

Uppgifter

 • Jämförelse mellan film och bok

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
  Sv  7-9
 • Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
  Sv  7-9

Matriser

Sv Sh
Matris läsprojekt

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Ny nivå
Aspekt 1
Eleven är på god väg att skriva sammanställningar som innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Eleven kan skriva sammanställningar som innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Elevens sammanställningar innehåller utvecklade beskrivningar och förklaringar, utvecklat ämnesrelaterat språk samt relativt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Elevens sammanställningar innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Ny aspekt
Eleven är på väg mot att läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt. Eleven är på väg mot att kunna välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: