Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Fg PP Mitt liv i fem nedslag 2018

Fäladsgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 1 november 2018

Genom livet finns det musik och böcker som påverkar oss mer än andra, och som fastnar i minnet på ett särskilt sätt. Vi ska arbeta med muntliga framställningar nu, och flytta fokus in i er själva och er historia och göra några strandhugg i era liv, med hjälp av favoritlåtar och favoritböcker genom livet.

Mål

Genom att göra fem nedslag i ert liv och illustrera dem med böcker och/eller låtar ska belysa olika delar av ert liv, så att vi får en känsla för det. Tanken är att ni ska visa oss något textstycke med en kort analys och visa varför det varit betydelsefullt för er. Ni ska också tänka er att ni besöker er själva eller någon annan ni pratar om i er presentation. Om er själva eller personen ska ni skriva och lämna in ett reportage. 

Arbetets innehåll

Arbetsområdet handlar om att göra en muntlig presentation, men också om att välja betydelsefulla låtar eller böcker i ert liv. Ni ska göra fem nedslag, gärna med ganska stora tidsmellanrum, och i de nedslagen presenter en bok, en sång, eller - gärna - båda. Ni presenterar dem kort och förklarar varför de varit betydelsefulla för er, och eventuellt hur de hänger ihop. Om ni klarar av det ser jag gärna också att ni kommenterar när de verk ni valt är skapade och om de på något vis är tidstypiska. 

Arbetssätt och redovisningsform

Ni ska presentera ert liv muntligt med hjälp av fem nedslag. Som hjälp föreslår jag att ni gör en Prezi där ni lägger in videosnuttar, och bilder på böcker som varit viktiga för er i livet. I någon av böckerna eller sångerna ska ni hitta en bit text som ni belyser och analyserar lite extra. Ni lämnar in ert reportage när det är klart. 

Visa din kunskap - Bedömning

Ert muntliga framförande kommer att bedömas, både vad gäller formen, dvs hur väl ni gör presentationen, men också ert innehåll, kommer vara föremål för bedömning. Ni ska försöka välja musik och böcker som ni kan prata kring som symboler för hur ert liv har varit hittills. Ju mer djup er presentation får i form av analys och kopplingar mellan böcker, låtar och tid, ju bättre är det. Reportaget bedöms med hjälp av anvisad matris. 

Reflektion

Hur förbereder du dig för en muntlig presentation?
Om du är nervös för att "synas"; hur kan du flytta fokus från dig själv?
Hur väljer du vad du ska prata om på bästa sätt?
Vilken nytta kan du ha av din lärare, dina klasskamrater och av dem där hemma när du förbereder en sådan här uppgift? 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven drar då väl underbygg­da slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Fg Bedömningmatris Mitt liv i fem nedslag sv
Fg - Matris Kvalité på skrift
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback