Skolbanken Logo
Skolbanken

Stormaktstid - Frihetstid

Norgårdens grundsärskola, Uddevalla · Senast uppdaterad: 4 november 2018

Innehåll

Vi kommer att göra en tidslinje där vi börjar med att placera in vikingatid och medeltid (som vi redan har pratat om). Tidlinjen fyller vi på med stormaktstid och frihetstid. Vi kommer att undersöka hur det var att leva i Sverige under dessa tidsperioder och på vilket sätt samhället utvecklades. Vi kommer att prata om Sveriges ställning i omvärlden och ta reda på vilka kungar och drottningar som regerade. Vi kommer även att undersöka några historiska händelser så som häxprocesserna och Karl XII fall vid Fredrikshald. Studiebesök på Göteborgs Stadsmusem för att se utställningen Göteborgs födelse. 

 

Undervisning

  • Göra en tidslinje tillsammans.
  • Se filmer med anknytning till temat.
  • Läsa om Sveriges regenter under dessa perioder. 
  • Enskilt arbete och grupparbete. 
  • Studiebesök

 

Bedömning

  •  Med hjälp av tidslinjer visar eleven på historiska händelser och för välutvecklade resonemang om olika händelser och gestalter under tidsperioden vikingatid till frihetstid.
  • SO A 7-9
     Eleven kan använda många ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett ändamålsenligt sätt i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och i välutvecklade omdömen om olika arbetsprocesser.

 


Läroplanskopplingar

jämföra och reflektera över olika historiska händelser, gestalter och tidsperioder,

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

Skildringar av livet förr och nu i litteratur, sånger och filmer.

Vikingatid, medeltid, stormaktstid och frihetstid. Några historiska personer och händelser, till exempel drottning Kristina, Karl den XII och häxprocesserna.

Ord, begrepp och symboler inom de samhällsorienterande ämnena för att till exempel samtala om samhällsfrågor och utvärdera arbetsprocesser.

Med hjälp av tidslinjer visar eleven på historiska händelser och bidrar till resonemang om olika händelser och gestalter under tidsperioden vikingatid till frihetstid.

Eleven kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och vid bidrag till omdömen om olika arbetsprocesser.

Med hjälp av tidslinjer visar eleven på historiska händelser och för enkla resonemang om olika händelser och gestalter under tidsperioden vikingatid till frihetstid.

Eleven kan använda många ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett delvis ändamålsenligt sätt i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och i enkla omdömen om olika arbetsprocesser.

Med hjälp av tidslinjer visar eleven på historiska händelser och för välutvecklade resonemang om olika händelser och gestalter under tidsperioden vikingatid till frihetstid.

Eleven kan använda många ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett ändamålsenligt sätt i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och i välutvecklade omdömen om olika arbetsprocesser.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback