Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik, Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Konstruktionsteknikens utveckling

Rotskärsskolan 7-9, Älvkarleby · Senast uppdaterad: 5 november 2018

Olika typer av byggnader och konstruktioner har utvecklats på olika sätt på olika platser. Det kan bero på vädret, naturens förutsättningar och människornas levnadsförhållanden och behov. Under historien har det funnits många varianter av en och samma typ av föremål. Vissa har förbättrats under lång tid och finns kvar än i dag.

Konstruktionsteknikens utveckling

I denna övning får du en inblick i hur konstruktionstekniken har utvecklats genom historien. Välj någon typ av konstruktion eller byggnadsverk och läs om hur föremålet har förändrats och förbättrats. 

 

Bakgrund 

Olika typer av byggnader och konstruktioner har utvecklats på olika sätt på olika platser. Det kan bero på vädret, naturens förutsättningar och människornas levnadsförhållanden och behov. Under historien har det funnits många varianter av en och samma typ av föremål. Vissa har förbättrats under lång tid och finns kvar än i dag. 

Din uppgift i denna övning är att göra ett forskningsarbete om en typ av byggnadsverk eller konstruktion som du själv väljer. Leta efter information i biblioteket och på nätet och skriv en uppsats på svenska om ditt arbete. Berätta också kort inför klassen om det du har lärt dig.  

 

Förslag på föremål att skriva om 

Länkarna går till NE:s enkla uppslagsord. 

hus 

tunnel

bro

båt

bil

cykel

luftballong

flygplan

helikopter 

raket 

 

Några förslag till källor på Internet på svenska: Tekniska museet (bilar, cyklar, flyg...), tidskriften Världens historia, webbplatsen Allt om cyklarBilens tidiga historia (Lunds tekniska högskola), FlygvapenmuseumVarmluftsballongens historia. 

 

Förslag på innehåll 

Läs om utvecklingen av din konstruktion under historien. Du kan försöka svara på till exempel följande frågor i ditt arbete:

Hur såg de första föremålen av ditt valda slag ut? 

Berätta om några olika varianter. 

Har det funnits vissa varianter under historien som inte används i dag? 

Vilken variant är vanligast i dag och varför? 

Varför förekommer vissa varianter på särskilda platser eller inom vissa användningsområden? 

Vad är fördelarna och nackdelarna med de olika varianterna? 

Rita en tidslinje där viktiga årtal i föremålets utveckling presenteras och förklaras. 

Hur har ditt föremål påverkat samhällets utveckling? 

Är konstruktionen betydelsefull för dig? Fundera på om ditt liv eller om samhället hade varit annorlunda om föremålet inte hade funnits. 

 

Redovisning 

Skriv en text där du försöker svara på frågorna ovan. Skriv gärna på en dator och illustrera med digitala bilder. Ange varifrån du har fått informationen (ge ordentliga källhänvisningar). Gör gärna en tabell med information om till exempel de största, längsta, äldsta eller snabbaste föremålen av det slag du har valt att skriva om. 

 

Tidslinjen kan göras på en serie A4-papper, illustreras med bilder och hängas upp i klassrummet. Berätta om ditt föremål för klassen. 

 
 

Tips  

På NE.se finns inte bara uppslagsord och bilder utan också reportage och filmer om olika byggnadsverk och konstruktioner. Sök både efter allmänna artiklar (till exempel bro och tunnel) och namngivna byggnadsverk (till exempel Öresundsbron och Eurotunneln). 

Besök ditt skolbibliotek och ditt lokala kommunbibliotek och låna en bok om ditt föremål. Sök också information på Internet men var noga med källkritiken och använd helst förstahandskällor! Webbsidor för myndigheter och museer brukar vara bra faktakällor. 

 

Syfte och centralt innehåll – grundskolan

Teknik

Syfte
Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

 

  • använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,
  • värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö,
  • analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

Centralt innehåll

  • Tekniska lösningar för hållfasta och stabila konstruktioner, t ex armering och balkformer.
  • Betydelsen av egenskaper, till exempel drag- och tryckhållfasthet, hårdhet och elasticitet vid val av material i tekniska lösningar. Egenskaper hos och tillämpningar av ett antal nya material.
  • Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.
  • Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.
 
 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Bedömning av förmågor i Teknik VT16
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback