Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

6

Geografi

Maltesholmsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 9 november 2018

Vi ska arbeta med vår jord - jordytan, vad som bygger upp den och vad som bryter ner den. Hur påverkas vi av klimatet, vilka förutsättningar finns på olika platser i världen - naturresurser. Hur är befolkningen fördelad, vilka olika levnadsvillkor finns det och varför? Vi går även igenom kartan, olika sorters kartor som tematiska och topografiska.

  • Du ska kunna resonera och redogöra för jordens utseende och vad det är som gör att det ser ut som det gör. I resonemangen ska du kunna använda de centrala begreppen som hör till ämnet. 
  • Kunna redogöra för hur befolkningsfördelningen ser ut världen över och varför det ser ut så.
  • Kunna resonera om Hållbar utveckling, vad betyder det? Varför är det viktigt inför framtiden?
  • Känna till olika sorters kartor och varför och till vad dessa används.

 

Vi kommer att arbeta med faktatexter, filmer och diskussioner. Vi avslutar med ett prov. Viktigt att du försöker vara aktiv under lektionerna och deltar i resonemang och diskussioner. Kom ihåg "Varför"- frågorna!


Läroplanskopplingar

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Insamlingar och mätningar av geografiska data från närområdet, till exempel åldersfördelning, trafikflöden och vattenförbrukning.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav geografi åk 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback