Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Gemensam läsning åk 6 HT18

Fågelskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 6 november 2018

Vi kommer att arbeta med boken Eldens hemlighet skriven av Henning Mankell. Klassen kommer att läsa kapitel från boken hemma och i skolan, svara på frågor och diskutera samt reflektera kring innehållet under lektionstid.

Mål

Under arbetet med bokcirkel ska du:

- Läsa en ungdomsbok (Eldens hemlighet av Henning Mankell)
-  Utveckla och träna högläsning
- Vara delaktig i diskussioner i din grupp
- Visa hänsyn och respekt i gruppen
- Utveckla din förmåga att argumentera
- Tolka och dra slutsatser utifrån en text
- Skriva egna texter med anknytning till det lästa
- Utveckla läsförståelsestrategierna
- Svara på frågor till bokens olika kapitel
- Träna på att sätta dig in i hur andra tänker, känner och handlar 

Arbetets innehåll

Eleverna kommer att få läsa Eldens hemlighet av Henning Mankell. Boken är en sann historia som handlar om en 12-årig flicka som heter Sofia och som lever i Mocambique, Afrika. 

 

Arbetssätt och redovisningsform

Klassen kommer att få läsa hemma, i skolan och även ha högläsning i mindre grupper under veckan. 

Varje vecka får man läsa hemma och i skolan, samt jobba individuellt med de uppgifter jag delar ut i Classroom. På måndagarna samtalar vi i mindre grupper om det lästa. Jag sitter även med i grupperna för att kunna lyssna på diskussionerna, samt när ni läser för varandra. 

 

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback