Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

4

Världens religioner!

Nolskolan, Ale · Senast uppdaterad: 28 november 2018

Vad är religion? Och vad finns det för olika religioner? Vad är ett heligt rum och vad betyder livsåskådning? I det här arbetsområdet kommer vi att lära oss om de fem världsreligionerna! Vi kommer även att gå igenom vad det finns för skillnader - men framförallt vad det finns för likheter mellan dem.

Syfte

Syftet är att få en övergripande kunskap om de fem världsreligionerna, att kunna jämföra dem och se likheter och skillnader.

Centralt innehåll

Så här ska vi arbeta

I detta moment kommer vi att jobba med de fem världsreligionerna. Varje vecka kommer vi att jobba med en ny religion. Vi kommer att läsa texter, se filmer och använda ett jämförelseschema för att få en överblick på de fem religionerna.

Visa vad du lärt dig/Bedömning

Du ska i detta avsnitt visa vad du lärt dig genom att:

  • delta aktivt på lektionerna anteckna det du lär dig från lektionerna (både boken, filmer och diskussioner)
  • skriva en avslutande text där du jämför två valfria religioner

 

 


Läroplanskopplingar

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.

Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.

Begreppen religion och livsåskådning.

Kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu. Kristna högtider och traditioner med koppling till kyrkoåret, till exempel sånger och psalmer.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback