Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

VT20 - Idrott&Hälsa - Redskapsgymnastik

Skapad 2018-11-07 19:38 i Holstagårdsskolan Helsingborg
Under veckorna 51-5ommer vi arbeta med Redskapsgymnastik på ett sätt att utveckla din rörelseförmåga. Vi kommer att arbeta med olika redskap där du kommer att jobba med att träna och utveckla din smidighet, koordination,styrka och balans.
Grundskola 7 – 8 Idrott och hälsa
Under veckorna 51-5 kommer vi att arbeta med redskapsgymnastik. Vi kommer öva komplex rörelse på olika redskap men även köra olika hinderbanor och parkour liknade övningar.

Innehåll

Inledning

Syfte: Under veckorna 51-5 kommer vi arbeta med Redskapsgymnastik på ett sätt för att utveckla din rörelseförmåga. Vi kommer att arbeta med olika redskap där du kommer att jobba med att träna och utveckla din smidighet, koordination,styrka och balans. För att du ska utvecklas så mycket som möjligt kräver det här arbetet att du tar stort ansvar med träningen på lektionerna. Det gäller att du vågar utmana dig och testa nya saker. Genom träning kommer du bli bättre. 

Vi kommer att öva  några av de motoriska grundformerna:

hänga

stödja

rulla

hoppa

balans

Arbetssätt

Vi kommer att arbeta med uppvärmning på varje lektion på mattan.Där kommer du träna och öva din rörelse i olika övningar med mycket fokus på koordination och kroppskontroll i varierade övningar. Där kommer vi varje lektion starta med "samma" uppvärmning så att du får möjlighet att träna och öva "samma" övningar.

Vi kommer att öva på olika redskap:

matta 

plint

bom 

ringar

räck

trampet

satsbräda 

 

Vi kommer att träna på olika redskap och genomföra olika övningar. Det kommer finnas olika nivåer och en tydlig progression och svårighetsgrad i de olika momenten. I classroom finns det tydliga inspirationsfilmer med olika övningar och utmaningar på de olika redskapen.Tillsammans kommer vi även bygga olika hinderbaner med parkour inslag där du ska använda dina olika färdigheter på de olika redskapen och ta dig fram på ett kreativt och varierat sätt. Du ska träna upp din rörelse för att förbättra din rörelsekvalitér inom Redskapsgymnastik.

Du och din grupp kommer att genomföra en "serie" på olika redskap för att visa din färdighet med komplex rörelse på de olika redskapen. 

Du och din grupp ska även skapa 2 st "pyramider/samarbetsövningar där alla i gruppen är delaktiga.

 

 

Exempel på rörelsekvalit'e inom Redskapsgymnastik:

Du har ett bra flyt och hittar bra övergångar mellan de olika rörelserna.Du hittar balansen före, under och efter övningen. Du har kontroll över din rörelse under hela övningen. Du kan upprepa övningen med samma goda resultat. Rörelsen är komplex. 

Bedömning

Du kommer bedömas utifrån hur du visar din rörelseförmåga:

- hur du genomför och utövar uppvärmningen visar din komplexa rörelse i de olika övningarna

- hur du visar dina rörelseförmågor i de olika övningarna/på de olika redskapen 

- hur din rörelse har flyt, smidig övergång, balans och kontroll.

- hur du kan upprepa övningen med samma jämna och goda resultat

- hur du försöker träna och utmana dig i de olika aktiviteterna på idrottslektionerna

 

Exempel på rörelsekvalit'e inom Redskapsgymnastik:

Du har ett bra flyt och hittar bra övergångar mellan de olika rörelserna.Du hittar balansen före, under och efter övningen. Du har kontroll över din rörelse under hela övningen. Du kan upprepa övningen med samma goda resultat. Rörelsen är komplex. 

 

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
    Idh  7-9

Matriser

Idh
VT20 Idrott&Hälsa- Redskapsgymnastik

F
E
C
A
Rörelse
Hur du visar dina rörelseförmågor i uppvärmningen/på de olika övningarna/på de olika redskapen.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: