Våra tre utvecklingsområden som vi valt att fokusera på är: Livsstil och hälsa, Djur och natur samt Skräp och avfall.
SagoVindens sammanfattning av arbetet med Grön Flagg Ht 2018-Vt 2019.
LIVSSTIL OCH HÄLSA
VAD – Vi kommer under hösten fokusera på värdegrund och språk. Vi kommer att arbeta med känslor, vänskap och samarbete.
VARFÖR – Vi vill uppmuntra och stärka barnens medkänsla och inlevelse i andra människors situation. Ge dem förutsättningar att få en förståelse för värdegrunden. Värdegrunden ska genomsyra hela vår verksamhet och barnen ska bli trygga med oss som pedagoger, varandra och i miljön. Barnen ska få möjlighet att utveckla sina känslor och lära sig sätta ord på sina känslor och ta ansvar för sina handlingar. Vi vill ge barnen verktyg och kunskap för att lösa konflikter, att de lyssnar på varandra och visar varandra respekt.
Vi vill att barnen ska få en djupare förståelse för hur det kan kännas för någon annan. Det kanske inte känns lika för mina kompisar som det gör för mig. Vi vill också att det ska kännas ok för barnen att visa känslor, att man vågar och får vara ledsen, arg, rädd eller glad. Vi vill också göra barnen medvetna om hur vi människor påverkar varandra, hur man kan hjälpa någon som är till exempel rädd, eller hur man kan göra någon glad igen.
Målområdet språk kommer sammankopplas med värdegrundsmålet. Språket är vårat stora kommunikationsverktyg och därför viktigt att kontinuerligt arbeta med. Vi vill skapa en verksamhet i vilken barnen känner sig trygga och ges möjlighet att uttrycka sig på olika sätt, vidare vill vi att verksamhetens aktiviteter och miljö möjliggör för barnens språkliga utveckling på ett lustfyllt sätt, dels genom aktiviteterna boksamtal och samlingar men även i de dagliga samtalen och i kommunikationen mellan barn och vuxna.
HUR – Vi kommer att använda oss av boksamtal, samlingar och aktiviteter inne.
Varannan tisdag samt onsdagar el torsdagar när den andra gruppen är på utflykt.
Vi kommer att jobba med känslorna: glad, arg, ledsen, en i taget.
DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE – Under samlingarna kommer vi ha samtal där barnen får dela med sig av sina tankar och erfarenheter. Barnen får ta foton på sig själva och bestämma vilket foto vi ska använda. De får själva bestämma vad de vill rita. De får komma med idéer till lekar, de ges möjlighet att påverka de lekar som vi pedagoger arrangerar. Barnens tankar och idéer tas med till avdelningsreflektion då vi planerar vidare verksamhetens innehåll.
HÅLLBAR UTVECKLING - Vi vill att detta arbete ska stärka barnens gemenskap, ge barnen möjlighet att utvecklas till demokratiska individer som visar varandra respekt och värnar som sig själva, varandra och sin närmiljö i nutiden och i framtiden.
DJUR OCH NATUR
VAD – Vi kommer följa naturens växlingar under året. Vi kommer utifrån barnens intresse lära oss om växter och djur, lära oss om allemansrätten – vad vi får och inte får göra när vi vistas ute i naturen. Lära oss om vår närmiljö samt bilda oss en uppfattning om dess geografiska läge.
VARFÖR – Skapa en förståelse för att vi ska vara rädda om vår natur och miljö samt djur och växter och att det människor gör påverkar djur och växtliv.
HUR – Vi vistas dagligen utomhus. Vi går på utflykt till skogen 1-2 ggr/vecka. Vi talar om för barnen vart vi ska gå och vad stället vi går till heter. Vi följer en naturruta samt letar efter naturens tecken och växlingar under året. Vi lär oss om djur och växter utifrån barnens intresse. Vi pratar och lär oss om allemansrätten, vad man får och inte får göra i naturen och varför.
DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE – Vi lyssnar in barnen och deras intresse i avdelningsplanering och i planeringen av verksamhetens aktiviteter.
HÅLLBAR UTVECKLING – Genom att ge barnen möjlighet att utveckla sina grundläggande kunskaper om djur, växter och naturens växlingar hoppas vi att barnen ska värna om naturen, djur och växtliv i nutiden och i framtiden.
SKRÄP OCH AVFALL
VAD – Vi kommer jobba med kompostering, källsortering, återvinning och kretslopp.
VARFÖR – För att skapa ett intresse och en förståelse för naturens olika kretslopp och vad vi människor kan göra för att påverka kretsloppet. För att väcka barnens intresse om att vi ska vara rädda om vår miljö och naturens resurser.
HUR – Vi kommer att plocka skräp i vår närmiljö, sortera och slänga i rätt behållare i återvinningsanläggningen hemma på förskolan och på anläggningen vid Hemköp. Vi samtalar om skräp i naturen och dess påverkan. Vi återvinner och skapar med det material som passar. Vi sorterar på avdelningen, främst blir det kartong, brännbart och kompost.
Vi gör ett experiment under året, vi har grävt ner olika material på en plats i skogen som vi ska besöka vid några tillfällen för att se vad som händer med olika material i naturen. Vi kommer ha en skräpplockardag under våren.
DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE – Vi tar tillvara barnens tankar och intresse, vi har återkommande reflektion och samtal om miljön och naturen.
HÅLLBAR UTVECKLING – Vi hoppas att barnen utvecklar intresse och blir medvetna om hur de kan vara med och påverka miljö och återvinning av jordens resurser. Och att de kan påverka andra att också bli miljömedvetna