Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Aktivitet regnmätare

Skapad 2018-11-08 15:56 i Lustigkulla förskola Knivsta
Förskola
En aktivitet där barnen ges möjlighet att skapa sina egna regnmätare.

Innehåll

Planering Ärtan ”Tema vatten” göra regnmätare

Syfte: Syftet med den valda undervisningen är att ge barnen en möjlighet att ”

utvecklar sin förståelse för mätning, tid och förändring” (Lpfö 98, reviderad 2010, s.10) samt ”utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen” (Lpfö 98, reviderad 2010, s.10)

 

Mål:

     Barnen ska ges möjlighet att samtala regn

     Barnen ska få bygga en egen regnmätare

 

Metod:

Vi sätter oss ner tillsammans vid bordet, där materialet som behövs redan ligger framme. Vi går igenom de olika sakerna och barnen får berätta vad de tror vi ska ha dem till. Sedan får barnen börja med att klippa sönder petflaskorna så de blir halva. Överdelen med korken på lägger vi i återvinningen medan vi behåller nederdelen. Vi tar fram en tumstock och utforskar den tillsammans. Barnen får titta på hur den ser ut samtidigt som vi pratar om vad de olika strecken på den symboliserar. När vi har fastställt hur mycket en centimeter är får de turas om att lägga tumstocken bredvid en tejpbit och rita ut strecken på tejpbiten. Barnen får efter detta klistra på tejpbiten på sin petflaska samt sätta fast två snören på petflaskan så man kan hänga upp den.

När första gruppen är klar, är det den andra gruppens tur.

Vi kommer sedan dag för dag titta till våra regnmätare och se vad som har hänt. Barnen får titta på deras mätare och se hur mycket vatten det kommer från dag till dag och skriva ner resultaten.

 

 

 

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: