Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

NO (år 1-3)

·

Årskurs:

1

Årsplanering årskurs 1 NO

Uddaredskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 11 augusti 2021

Genom att se på film, läsa böcker och skapa kommer du att få lära dig mer om året, djur och växter. Du kommer också att få lära dig mer om hälsa, miljön och viktiga begrepp inom NO. Allt detta kommer du att få redovisa på olika lustfyllda sätt!

2. MÅLET MED UNDERVISNINGEN 

Målet med undervisningen är att du ska lära dig om året, bland annat månader och årstider. I samband med detta lär vi oss vad som händer med natur och djur under de olika årstiderna. Målet med undervisningen är också att du ska lära dig nya begrepp så som friktion och balans. Vi kommer även att prata om kropp och hälsa samt källsortering. 

3. SÅ HÄR SKALL VI ARBETA

Klassen går tillsammans igenom datum, veckodagar, månader och årstider varje morgon. Eleverna dokumenterar vad som händer med naturen och djuren under de olika årstiderna, både med text och bild. Vi går regelbundet ut i naturen för att se vad som händer med djur och växter. 
Vi kommer att arbeta med djur och växters livscyklar genom att så frö och se hur de utvecklas. Vi kommer även att lära oss djurs olika utvecklingsstadier bland annat genom att se på film, läsa skönlitteratur och fakta samt arbeta med konkret material. 

Vi lär oss om vad kroppen behöver för att må bra; mat, sömn, motion, hygien och sociala relationer. Varje område lärs genom film och diskussioner för att vi sedan ska kunna dokumentera detta med text och bild. 

Tillsammans kommer vi att besöka lekplatser för att prata om begrepp som friktion, tyngdkraft och balans. Vi provar oss fram för att se vad de olika begreppen innebär för att sedan dokumentera med text och bild. 

För att lära oss mer om miljön och källsortering går klassen tillsammans till en källsorteringsstation där vi undersöker vad man slänger där och varför. Vi deltar även i skräpplockardagar samt diskuterar hur vi kan vara snällare mot miljön i klassrummet, exempelvis genom att ta vara på våra saker och sortera rätt samt att inte slänga mat i bamba. 

4. DETTA SKALL BEDÖMAS 

Alla moment vi går igenom dokumenteras i vår NO bok med text och bild. När vi har tränat på året och årstiderna görs ett skriftligt test som visar ifall eleverna har tillgodosett sig kunskaperna. Har de inte gjort det fortsätter vi att öva och följer upp det igen. Med konkret material ska eleven visa att de förstår djur och växters livscyklar. Arbetet om hälsa redovisas i grupp genom ett kollage. 

Läraren bedömer elevernas delaktighet i arbetet med friktion, tyngdkraft och balans genom att observera och lyssna på dem. I miljöarbetet får eleverna i grupp välja om de vill redovisa sina kunskaper genom att skapa film, drama eller sång. 


Läroplanskopplingar

Balans, tyngdpunkt och jämvikt som kan observeras i lek och rörelse, till exempel vid balansgång och på gungbrädor.

Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.

Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.

Betydelsen av mat, sömn, hygien, motion och sociala relationer för att må bra.

Tyngdkraft och friktion som kan observeras vid lek och rörelse, till exempel i gungor och rutschbanor.

Människors användning och utveckling av olika material genom historien. Vilka material olika vardagliga föremål är tillverkade av och hur de kan källsorteras.

Skönlitteratur, myter och konst som handlar om naturen och människan.

Enkla fältstudier och observationer i närmiljön.

Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla samband i naturen utifrån upplevelser och utforskande av närmiljön.

I samtal om årstider berättar eleven om förändringar i naturen och ger exempel på livscykler hos några djur och växter.

Eleven kan samtala om tyngdkraft, friktion och jämvikt i relation till lek och rörelse.

Eleven beskriver vad några olika föremål är tillverkade av för material och hur de kan sorteras.

Dessutom kan eleven samtala om skönlitteratur, myter och konst som handlar om naturen och människan.

Eleven gör enkla observationer av årstider, namnger några djur och växter, sorterar dem efter olika egenskaper samt beskriver och ger exempel på kopplingar mellan dem i enkla näringskedjor.

Eleven dokumenterar dessutom sina undersökningar med hjälp av olika uttrycksformer och kan använda sig av sin dokumentation i diskussioner och samtal.

Matriser i planeringen
Udd/HH NO 1-3
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback