Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Muntlig redovisning om ett yrke

Skapad 2018-11-14 13:51 i Stenhammarskolan 7-9 Flen
Du ska vlja utifrån din proa att redovis aom ett yrke. Du ska planera, förbereda och genomföra en muntlig redovisning om ett yrke. Du ska berätta om vilken utbildningen som krävs, arbetsuppgifter, arbetstider, arbetsmarknaden och lön. Du ska även ha med uppgifter om den perosnen du intervjuade.
Grundskola 9 Svenska som andraspråk
Redovisningen handlar om ett yrke. Du har även intervjuat en person som har detta yrke så ha med det i din redovisning samt: utbildning, arbetsuppgifter, arbetstider, arbetsmarknad och lön. Du ska under detta arbetsområde söka fakta, planera, förbereda och genomföra en muntlig redovisning. Redovisningen bör vara ca 5 - 10 minuter lång.

Innehåll

Syfte och de kunskaper/förmågor eleverna ska utveckla:

MUNTLIG REDOGÖRELSE: Förbereda och genomföra en redovisning inför en grupp.

SPRÅKLIGA STRATEGIER: Kunna anpassa språket

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
    SvA
  • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
    SvA
  • söka information från olika källor och värdera dessa.
    SvA

Matriser

SvA
Matris för muntlig redovisning om ett yrke

Ej godtagbar nivå
E
C
A
MUNTLIGA REDOGÖRELSER
Förbereda och genomföra
Din redovisning var inte tillräcklig innehålslrik med fungerande struktur, innehåll och anpassad efter syftet.
Du visar att du kan genomföra enkla muntliga redogörelser med till viss del fungerande struktur, innehåll och språk och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Du visar att du kan genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur, innehåll och språk och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Du visar att du kan genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur, innehåll och språk och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
SPRÅKLIGA STARTEGIER
Du kan inte tala med ett fungerande språk om ett yrke.
Du kan med en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett enkelt sätt.
Du kan med en ändamålsenlig kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett utvecklat sätt.
Du kan med en ändamålsenlig och effektiv kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett välutvecklat sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: