Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap, Teknik, Biologi

·

Årskurs:

9

GenEtik 9D HT18

Torpskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 19 november 2018

Visst vill du kunna resonera och argumentera för/emot i någon fråga som är viktig för dig? Här får du tillfälle att bli ännu bättre på det samtidigt som du vässar din förmåga att uttrycka dig med hjälp av etiska modeller. Vi kommer under ett antal veckor att arbeta med genetik och genteknik i No och teknik. Vi skall lära oss hur det biologiska arvet fungerar samt diskutera hur kunskapen om detta kan utnyttjas i människans tjänst och vilka eventuella konsekvenser detta kan leda till.

 

Undervisning:

 NO(biologi)/Teknik

Undervisningen kommer bestå av lärarledda genomgångar och diskussioner, filmvisning, power points, läsa i boken, informationssökning. Kursen avslutas med ett skriftligt prov på genetiken, se bifogad fil, samt en debatt om genteknik två och två inom olika områden, se bifogad fil i bloggen.

 

SO(religion)

Du kommer att träffa på olika etiska dilemman där du ska få öva dig på att använda dig av de olika etiska modellerna. För att få koll på dessa kommer vi att gå igenom, skriva ner och ge många olika exempel från verkligheten på vad de tre olika etiska modellerna innebär.  Arbetsområdet avslutas med en debatt i genteknik där ni förväntas använda er av de etiska modellerna i era resonemang;

- Sinnelagsetik

- Pliktetik/regeletik

- Konsekvensetik - Utilitarism

 

Debatten sker vecka 50.

Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet,

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och

analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.

Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.

Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Evolutionens mekanismer och uttryck, samt ärftlighet och förhållandet mellan arv och miljö. Genteknikens möjligheter och risker och etiska frågor som tekniken väcker.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Aktuella forskningsområden inom biologi, till exempel bioteknik.

Naturvetenskapliga teorier om livets uppkomst. Livets utveckling och mångfald utifrån evolutionsteorin.

Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Hur olika livsfrågor, till exempel meningen med livet, relationer, kärlek och sexualitet, skildras i populärkulturen.

Vardagliga moraliska dilemman. Analys och argumentation utifrån etiska modeller, till exempel konsekvens- och pliktetik.

Föreställningar om det goda livet och den goda människan kopplat till olika etiska resonemang, till exempel dygdetik.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg. Hur tekniken har möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer.

Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmateriel.

Matriser i planeringen
Livsfrågor - etik och moral. Genetik/Genteknik
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback