Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

6

Geografi åk 6 - kartor, klimat och växthuseffekten.

Gottsundaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 14 september 2022

Några veckor framåt kommer vi i geografi-ämnet arbeta med olika slags kartor, att ta ut fakta och dra slutsatser, namngeografi, lägesangivelser (latitud och longitud) samt skala. Vidare kommer vi att ta upp begreppet hållbar utveckling samt växthuseffektens orsaker och konsekvenser samt vad man kan göra för att minska den globala uppvärmningen. Relevanta geografiska begrepp kommer att genomsyra arbetsområdet.

Arbetssätt:

  • Arbeta med kartböcker
  • Arbeta med lärobokstexter och arbeta med frågor
  • Kahoot och Quizlet
  • Clio Online
  • Filmer som är relevanta för området.

Vad ni förväntas kunna efter området:

  • Använda kartboken och att veta var platser/länder, vatten och bergskedjor ligger någonstans i Europa.
  • Positionssystemet (latitud och longitud)
  • Storleksrelationer mellan länder.
  • Geografiska begrepp
  • Växthuseffekten, orsaker till och konsekvenser av denna samt tänkbara lösningar för att minska global uppvärmning.
  • Geografiska begrepp som lyfts upp under arbetsområdet.

Arbetsområdet avslutas med ett prov där ni får visa vad ni kan.


Läroplanskopplingar

kunskaper om geografiska förhållanden och mönster samt om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen,

kunskaper om miljö- och utvecklingsfrågor utifrån ekologiska, sociala och ekonomiska perspektiv på hållbar utveckling, och

förmåga att utifrån geografiska frågor beskriva och analysera omvärlden med hjälp av geografins metoder och verktyg.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och mineraler. Var på jorden olika naturresurser finns och hur människors användning av resurserna påverkar landskapet och människans livsmiljöer.

Namn och läge på geografiska objekt i Sverige, Europa och världen. Ett urval av hav, sjöar, floder, berg, öknar, regioner, länder och städer.

Hur val och prioriteringar på individ- och samhällsnivå kan påverka miljön och främja hållbar utveckling.

Några grundläggande orsaker till och konsekvenser av fattigdom och ohälsa, till exempel bristande tillgång till utbildning, hälsovård och vatten. Arbete för att förbättra människors levnadsvillkor, till exempel genom Förenta Nationerna (FN).

Digitala och analoga kartor och deras uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Beskrivningar och enkla analyser av platser och regioner med hjälp av kartor och andra geografiska källor, metoder, verktyg och begrepp.

Eleven visar mycket goda kunskaper om geografiska förhållanden, mönster och processer. Eleven för välutvecklade resonemang om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen. Eleven visar även mycket goda kunskaper om namn och lägen på platser och regioner i Sverige, Europa och världen.

Eleven visar mycket goda kunskaper om miljö- och utvecklingsfrågor. Eleven för också välutvecklade resonemang om åtgärder i frågor som rör hållbar utveckling.

Eleven använder geografins metoder och verktyg på ett väl fungerande sätt för att utifrån geografiska frågor beskriva och förklara förhållanden på olika platser och i olika regioner.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Quiz om kartan
Till provet i geografi
Ej namngiven
Kartquiz
Quiz om växthuseffekten
Seterra- material Europa
Frågor om växthuseffekten
Quiz om kartan
Seterra
Till provet i geografi
Diagnos- har du koll?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback