Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

4 - 9

#talasomTED

Hosiannaskolan, Grundskolor · Senast uppdaterad: 20 november 2018

Kort om projektet #talasomTED Det här är ett arbete om konsten att tala #talasomTED. Under cirka åtta veckor ska eleverna förbereda, skriva och muntligt presentera ett tal eller en microföreläsning om 2-3 minuter. Ämnet är fritt – målet är att beröra lyssnaren. Arbetet är baserat på Martin Breakken Fernström & Lotta Bohlins lärarhandledning, Årstaskolan, 2013.

Tala som TED

KORT om projektet #talasomTED

Det häär ett arbete om konsten att tala #talasomTED. Under cirka åtta veckor ska eleverna förbereda, skriva och muntligt presentera ett tal eller en microföreläsning om 2-3 minuter. Ämnet är fritt – målet är att beröra lyssnaren. Hela projektet finns som PDF längst ned på sidan.

SYFTET med #talasomTED

Arbetet med #talasomTED rymmer flera delar av kursplanen för svenska, förutsatt att man jobbar utöver själva materialet. Diskussioner, bearbetning, jämförelser och analyser ska vara centrala moment utöver själva skrivandet och talandet. Understrukna ord, fraser och begrepp som direkt kan härledas till arbetet.

METOD - Arbetet är uppdelat i fyra delar

DEL 1: Först en taldusch” där vi tittar på olika tal, analyserar och diskuterar innehåll och presentation. Vi talar om olika ämnen. Eleven reflekterar, väljer ämne och gör en tankekarta.

DEL 2: Sedan skriver eleverna själva talet med hjälp av sin tankekarta och en skrivinstruktion uppdelad på fyra pusselbitar. Kontinuerlig presentation av varje pusselbit:

  • Inledning (pusselbit 1)
  • Din historia (pusselbit 2) – Patos (pusselbit 3)
  • Punch line (pusselbit 4)

DEL 3: Avslutningsvis lite finputs och pynt och mycket övning. Att kunna använda olika talarstrategier och att hålla talet för så många som möjligt.

DEL 4: Presentation. Förberedelser och genomförande. Checklista.

Exempel DEL 1 – Att välja ämne för talet

Nu ska vi börja sätta ihop våra tal och föreläsningar. Innan man kan skriva ihop ett bra tal måste en sak vara klar; Vad ska du prata om? Det går att prata om nästan vad som helst, men det finns en regel: Det måste vara din upplevelse, din resa, din bild eller din uppfinning. Det måste handla om dina känslor, dina idéer och ditt hjärta. Tips på ämnen är:

  • En plats jag har besökt. 
  • En resa jag har gjort.
  • En målning jag producerat.
  • En bok jag har skrivit.
  • En person jag har träffat.
  • En händelse jag har varit med om.
  • Något som jag upplevt som de flesta andra inte har.

Efter att du valt ämne ska du göra en tankekarta i ditt anteckningsblock för att se om det ”funkar”. Är ditt ämne rikt? Är det något som du har lätt att prata om? Publicera din idé eller ditt färdiga val där andra kan ta del av den. Då kan andra härma dig om din idé är bra. Var inte rädda för att härma eller bli härmade. Ingen kan ta dina upplevelser eller dina känslor exakt. 

Hoppas att du har valt ämne till ditt tal och att du har gjort en tankekarta. Viktigt att du fyller på din tankekarta med så mycket information som möjligt och visar upp den och förklarar för en kamrat. Det häär grunden till ditt tal. Sen ska du skriva del 1-2-3-4. Allt du behöver veta finns i PDF:en.

Det här arbetet täcker in nästan alla syften och kunskapskrav som finns i läroplanen för ämnet Svenska och det ger eleverna möjligheten att återigen visa sina kunskaper i ämnet och möjlighet att utveckla dem. Jag ser verkligen fram emot att jobba med er alla i detta spännande projekt!


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Hur man använder ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Ansvarsfullt agerande vid kommunikation i digitala och andra medier och i olika sammanhang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
#talasomTED

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback