Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik, Fysik

·

Årskurs:

7

Ellära och kommunikation åk 7 2018

Vikingaskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 14 december 2018

Arbetsområdet handlar om grundläggande ellära samt om kommunikationsteknik i samhället.

Mål för elev

Du ska lära dig att koppla olika elektriska kretsar. Du ska kunna förklara hur de fungerar samt hur de används i vardagslivet.
Du ska också lära dig om historiska och nutida upptäckter inom fysik och teknik.

Innehåll

Exempel på begrepp: 
Elektrisk laddning, Repellera, Attrahera, Blixt, Åskledare, Spänning, Ström, Elektrisk krets, Ledare, Isolator, Kopplingsschema, Seriekoppling, Parallellkoppling, Glödtråd, Resistans, Kortslutning, Säkring, Propp, Överbelastning, Skyddsjordning, Jordfelsbrytare, magnetism, permanent magnet, elektromagnet, kommunikation, telegraf, telefon, högtalare, radio, tv, mobiltelefon, gps, satellit osv...

Upptäckter inom fysik- och teknikområdet. 

Genomförande

Du kommer att läsa fysik- och teknikboken (och jobba aktivt med studieteknik), göra instuderingsuppgifter, delta vid genomgångar samt bygga olika elektriska kretsar. Vidare får du tillsammans med en kamrat material för att bygga ett elektifierat tittskåp. Tittskåpet ska presentera en uppfinning eller upptäckt. På en separat plansch ska ni också förklara hur denna fungerar. Vidare ska ni göra ett kopplingsschema till tittskåpet. Ni kommer också att bygga en högtalare och presentera hur denna fungerar. 

Redovisning

Du redovisar dina kunskaper vid läxförhör, i ett skriftligt test, på en redovisning där ni presenterar ert kopplingsschema, tittskåp och plansch samt vid presentationen av högtalaren.

Elevinflytande

Du har bland annat inflytande över hur du och din kamrat utformar tittskåpet. 


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

Sambanden mellan spänning, ström, resistans och effekt i elektriska kretsar och hur de används i vardagliga sammanhang.

Historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och hur de har formats av och format världsbilder. Upptäckternas betydelse för teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Hur komponenter och delsystem samverkar i ett större system, till exempel vid produktion och distribution av elektricitet.

Tekniska lösningar inom kommunikations- och informationsteknik för utbyte av information, till exempel datorer, internet och mobiltelefoni.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Internet och andra globala tekniska system. Systemens fördelar, risker och begränsningar.

Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg. Hur tekniken har möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer.

Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmateriel.

Matriser i planeringen
Bedömningen gäller fysik och teknik
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback