Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Jag - en expert, muntligt framträdande i svenska

Kronängsskolan, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 23 november 2018

Muntlig redovisning "Jag - en expert" Du ska nu hålla en individuell presentation framför klassen om något du är eller har blivit expert på. Du ska i presentationen utge dig för att vara expert inom ett visst område/ämne. Området/ämnet ska vara väldigt specifikt och du ska förklara hur man gör något. Du ska med andra ord instruera dina klasskamrater i något som hör till ditt expertområde. Expert blir du genom att ta reda på fakta och kunna mycket om ditt område. Målet med uppgiften är att du får öva din förmåga att hålla ett muntligt framförande. Stor fokus ligger vid att ha god kontakt med din publik (klasskamraterna) då du ska förklara något som du har undersökt och ska lära ut. Redovisning: Du kommer att hålla din presentation framför klassen och ha tillgång till ett bord. Ta med dig rekvisita som underlättar ditt framträdande. Eftersom du ska utge dig för att vara expert får du gärna klä ut dig i passande kläder. Presentationen ska vara i 5-7 minuter och hållas v.48 och v.49. Se förteckning i teams eller i kalendern 26/11.

Syfte:

Du får möjlighet att träna på muntlig redovisning inför en grupp. Tid c:a 5-7 minuter

Du ska skriva ett manus samt talkort och träna på att hålla ett framträdande där du är ordentligt förberedd.

Bedömning:

Presentation - Hur du har kontakt med åhörarna - Hur du använder ditt manus

Innehåll - Hur du arbetat med innehållet: inledning, handling och avslutning. - Röd tråd och tydlighet

 

Jag, en expert!

Du ska nu hålla en individuell presentation framför klassen om något du är eller har blivit expert på. Du ska i presentationen utge dig för att vara expert inom ett visst område/ämne. Området/ämnet ska vara väldigt specifikt och du ska förklara hur man gör något. Du ska med andra ord instruera dina klasskamrater i något som hör till ditt expertområde. Expert blir du genom att ta reda på fakta och kunna mycket om ditt område.

Arbetsgång:

Välj ett ämne som engagerar dig och som du vill lära ut till klassen. Utgå från att lyssnarna inte kan något om ditt ämne. Exempel på ämnen som du kan vara låtsas-expert på: hur man gör på hundagility, hur man gör olika typer av snowboardhopp, hur man bakar cupcakes, hur man pluggar på bästa sätt osv.

Redovisning

Du kommer att hålla din presentation framför klassen och ha tillgång till ett bord. Ta med dig rekvisita som underlättar ditt framträdande. Du kommer inte att få använda datorn som hjälpmedel den här gången. Eftersom du ska utge dig för att vara expert får du gärna klä ut dig i passande kläder.

Presentationen ska vara i 5-7 minuter och hållas v.48 och v.49! Se förteckning över framträdanden i i teams samt i kalendern 26/11.

Syfte

Målet med uppgiften är att du får öva din förmåga att hålla ett muntligt framförande. Stor fokus ligger vid att ha god kontakt med din publik (klasskamraterna) då du ska förklara något som du har undersökt och ska lära ut. Hur gör man då det? Detta ska vi prata om!

 

Innan du redovisar Se till att du har med följande delar: * Din presentation har en tydlig inledning, mitt och avslutning * Du instruerar i hur man ska göra något * Du använder dig av rekvisita * Du pratar fritt, tydligt och använder kroppsspråk * Presentationen är inte kortare än 5 minuter.

Struktur

Inledning

Här ska du berätta om vad du ska prata om och skapa kontakt med publiken!

* Retorisk fråga

Ett bra sätt att i inledningen få kontakt med publiken är att ställa en fråga som hör samman med det som du ska instruera. En fråga får nämligen publiken att bli mer intresserad och uppmärksam. De kommer känna att du ser dem!

En sådan “retorisk fråga” skulle kunna lyda:

“Finns det någon här som är intresserad av att baka? Eller kanske av att äta goda muffins?”

* Bakgrund

Du kan också i din inledning berätta lite om bakgrunden till ditt ämne

Om du ska berätta om hur man gör ett danssteg kanske du alltså kan säga några ord om dansen.

Väck intresse! Visa engagemang!

 

Huvuddel:

Här instruerar du hur man går tillväga för att göra det du är expert på. Använd dig av lämpliga föremål (rekvisita) för att demonstrera din expertis! 

Försök “släppa” loss genom att använda dig av gester.

Avslutning

I avslutningen ska du knyta ihop säcken, det vill säga, upprepa det du gjort. Väv gärna ihop detta med en retorisk uppmaning, förhoppning eller lyckönskning! Till exempel:

“Nu vet ni hur man skapar den rätta outfiten till ett kalas! Se nu till att ha det så trevligt!”

“Tack för att ni har lyssnat på min presentation om hur man slår in paket! Jag hoppas att ni kommer att pröva själva nu och då inte glömma mina tips!”

“Hoppas att ni har lärt er något nu om hur man gör världens godaste smoothie! jag avslutar med att upprepa det viktigaste tipset: Tvätta händerna innan ni börjar!”

 

Språk:

Tala högt, långsamt, tydligt och med inlevelse!

Hur talar man då med inlevelse? Jo, tänk på vad du säger och betona det som är extra viktigt. Visa genom engagemang att du tycker att det du visar är spännande!

Ta gärna pauser efter att du sagt något viktigt, precis som man gör styckeindelning i en text!

Använd talkort som stöd men lås dig inte vid den, utan använd den bara om du tappar bort dig!

 

Förslag på vad man skulle kunna instruera och vara en expert på:

* Knyta en slipsknut * Servettvikning* Dukning * Fotbollsskor * Göra en läxplanering

* Pluggtips * Kuben * Blanda O’boy* Göra en frisyr * Spela några ackord på en gitarr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Matriser i planeringen
Generell matris svenska 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback