Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Svenska - skriva

Skapad 2018-11-23 13:41 i Torpskolan Lerum
"Vi reagerar alla på det som händer omkring oss, och berättar kanske för våra vänner om våra åsikter. Om du skriver ner det som du har upplevt och hur du reagerar på det,skriver du en krönika. En krönika är en personligt skriven artikel om vardagliga händelser". (Arena, Faktaboken, s.16)
Grundskola 7 – 9 Svenska
Du ska skriva en text med inriktning på din framtid. En viktig uppgift är att du skriver korrekt fungerande svenska.

Innehåll

Mål – Syfte, centralt innehåll 

Målet är att du ska skriva en beskrivande framtidsvision med korrekt språk.

Bedömning – Vad som skall bedömas och hur det går till. Kopplade kunskapskrav

Du kommer att skriva en egen text som sedan kommer att bedömas enligt nedanstående matris.

Undervisning – Genomförande

Du ska skriva en text med korrekt fungerande språk. Ditt innehåll kretsar kring något du tycker är intressant nu eller i framtiden. Berätta gärna om vad du skulle vilja göra när du har slutat skolan eller vad du vill jobba med i framtiden, var du vill bo o.s.v. 

 

Du ska beskriva den plats där du önskar bo som vuxen. Det är viktigt att du beskriver miljöer på ett realistiskt/verkligt sätt och att du underbygger din berättelse med fakta. 

Ett extra plus är om du kan beskriva möjliga hinder och hur du kan hitta lösningar till dem, alltså resonemang kring konsekvenser. Koppla gärna till historiskt perspektiv.

Var noga med inledning, huvuddel och avslutande sammanfattning av din text.

Extra viktigt är också att du använder ett bra språk som passar till den som ska läsa din text (välj vem texten riktar sig till). 

Uppgifter

 • Framtidsbeskrivning - text med korrekt språk

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
  Sv  7-9
 • Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Svenska 7-9

E
C
A
Skrivteknik
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. .
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: