Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vatten

Skapad 2018-11-27 13:11 i Hovhultsskolan Uddevalla
Vattnetskretslopp och hur du renar vattnet.
Grundskola 4 – 6 Biologi
Visste du att du dricker samma vatten som dinosaurierna gjorde? Vad är vatten? Var finns det vatten? Hur kan vatten se ut? Detta och mycket mer kommer vi att ta reda på i det här arbetsområdet om vatten. Vad betyder vattnet för oss, djuren och växterna

Innehåll

Syfte

Vi ska lära oss om vattnets kretslopp. Vi kommer prata om hur vattnet renas innan vi använder det. Vad ska man tänka på för att underlätta för reningsverket?

Centrala innehåll

Konkreta mål

Vad betyder det att vattnet är i ett kretslopp? Vad menar man med att ingenting försvinner allting finns kvar? Vi kommer titta på hur vattnet renas genom reningsverk för att användas av oss till att dricka och använda vid spolning av toaletten.

Arbetssätt och metod

Vi kommer gemensamt titta på texter som handlar om vatten och reningsverk. Vi kommer också diskutera mycket i grupper om vad vi kan göra för att skapa en bra hälsa för oss själva. Vi ska på studiebesök på reningsverket.

Elevgruppens förslag på arbetssätt.

Vi vill titta på filmer. Vi vill läsa om vattnets kretslopp. Vi vill titta på bilder. Vi vill söka information på datorn. Vi vill prata om det.

Bedömning

Vi kommer att bedöma din förmåga att:

Förklara vattnets kretslopp.
Förklara hur du som människa kan påverka din egen hälsa.

Dokumentation

Vi kommer att lyssna på era diskussioner. Vi kommer titta på era bilder och er text. Ni kommer få berätta om vattnets kretslopp och människas betydelse på vår egen hälsa.

Kopplingar till läroplanen

 • har fått kunskaper om och förståelse för den egna livsstilens betydelse för hälsan, miljön och samhället,
  Gr lgr11
 • Syfte
 • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
  Bi  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: