Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Teknik på lekplatsen åk 3 vt19

Skapad 2018-11-28 15:19 i Björkåsskolan Grundskolor
Grundskola F – 3 NO (år 1-3) Teknik
Vi kommer med utgångspunkt i lekplatsen göra flertalet tekniska experiment.

Innehåll

I grupper testar vi olika tekniska experiment på lekplatsen. Före varje försök vill vi få eleverna att själva ställa en hypotes om vad de tror händer. Efter experimentet samlas vi och går igenom varför det blev som det blev. 

Station Gungbrädan

Vi provar först hur det känns att lyfta en kompis.Vi provar sedan att be samma kompis sätta sig längst ut på en gungbräda. Vi jämför hur det känns att lyfta kompisen genom att pressa ner den andra änden av gungbrädan. Låt kompisen flytta sig närmare gungbrädans mitt. Hur tungt känns det nu? Placera ut dunkar med vatten på brädan. Försök få balans. Hur går det om dunkarna flyttas närmare eller längre bort?

Station gungan

Vi provar att sätta oss på gungan. Hur gör vi för att gungan ska få fart? Kan ni gunga tvilling om en av er sitter och en av er står upp? Hur får gungan fart? Vi provar att blunda och känna efter var de känner sig tyngst respektive lättast. I vilket läge är farten som högst respektive lägst?

Station rutschkanan

Här provar vi några olika föremål som har olika former och ytor. Vi gissar vilket föremål som kommer ner först om de släpps ner i rutschkanan.Vi provar att åka själva nedför rutschkanan.Vi provar med galonbyxor och termobyxor.

Station klätterställning

Vi hämtar två olika föremål som vi hittar i naturen. Vi klättrar upp på klätterställningen. Vad tror ni kommer att hända om de båda föremålen släpps samtidigt? Vilket kommer först till marken? Faller alla föremål lika snabbt? Vi testar med flera olika föremål. 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Några vanliga föremål där enkla mekanismer som hävstänger och länkar används för att uppnå en viss funktion, till exempel föremål på lekplatser och husgeråd av olika slag.
  Tk  1-3
 • Balans, tyngdpunkt och jämvikt som kan observeras i lek och rörelse, till exempel vid balansgång och på gungbrädor.
  NO  1-3
 • Tyngdkraft och friktion som kan observeras vid lek och rörelse, till exempel i gungor och rutschbanor.
  NO  1-3
 • Enkla naturvetenskapliga undersökningar.
  NO  1-3
 • Kunskapskrav
 • Utifrån tydliga instruktioner kan eleven utföra fältstudier och andra typer av enkla undersökningar som handlar om naturen och människan, kraft och rörelse samt vatten och luft.
  NO   3

Matriser

NO Tk
Teknik på lekplatsen åk 1-3

På väg att nå förväntade kunskaper
Förväntade kunskaper för årskursen
Tekniska lösningar
Du kan nämna några vanliga föremål där enkla mekanismer som hävstänger och länkar används för att uppnå en viss funktion, till exempel föremål på lekplatser och husgeråd av olika slag.
 • Tk  1-3
Kraft och rörelse
Balans, tyngdpunkt och jämvikt som kan observeras i lek och rörelse, till exempel vid balansgång och på gungbrädor.
 • NO  1-3
 • NO  1-3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: