Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Bild, Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Vikingatiden

Vollsjö skola, Sjöbo · Senast uppdaterad: 29 november 2018

I slutet av 700-talet anfaller en grupp vikingar från Danmark ett kloster i Lindisfarne i England. I och med denna händelse börjar den tidsperiod som inom historien brukar kallas för vikingatiden. Vikingarna var de svenskar, danskar och norrmän som under den här tiden gav sig ut på långa resor för att plundra, ockupera och bedriva handel. I detta arbetsområde ska du få lära dig mer om vikingarna och deras resor, men också om de människor som levde här hemma i Sverige.

  • Tidsbegreppet vikingatiden.
  • De utmärkande dragen för vikingatiden.
  • Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor.
  • Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.
  • Exempel på hur vikingatiden kan avläsas i våra dagar genom exempelvis traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.

Läroplanskopplingar

I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck.

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

Matriser i planeringen
Vikingatiden
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback