Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Muntlig presentation

Östra skolan, Hudiksvall · Senast uppdaterad: 5 december 2018

Ibland kan det kännas hemskt att ställa sig framför en grupp och prata. Kanske är det så för dig? Kanske får du ont i magen, känner dig svag i knäna och får darriga händer. När du väl börjar prata tappar du bort orden eller tycker att det du säger låter dumt. Hur gör man för att bli mindre nervös? Hur gör man för att få folk att vilja lyssna? Vilket yrke du än väljer i framtiden så kommer du ha nytta av att våga tala inför andra. Det är också viktigt i vårt demokratiska land att du vågar säga vad du tycker! Men du... Glöm inte att det är lika viktigt att vara en god lyssnare, som det är att vara en god talare! I alla ämnen och i olika sammanhang, kommer vi öva på att tala inför en mindre och en större grupp. Under arbetet kommer vi även gå igenom olika tips och idéer på hur en redovisning kan gå till.

Vad ska vi lära oss? Varför just detta?

  • vara en god lyssnare som kan ge bra guldkorn och tips. 
  • våga redovisa något för en grupp
  • använda vissa retoriska redskap för att bli en "proffsig" talare (som att tex. "inta scenen" och använda stödord på papper)
  • använda rösten och kroppsspråket som redskap för att fånga lyssnarna

Syfte

  •  

Talarens checklista

Öva på

  • Låt blicken långsamt vandra runt bland åhörarna.
  •  Tala lagom högt och mycket tydligt. Tala hellre långsamt än för fort och gör gärna små pauser.
  • Omväxlingen är viktig för att behålla lyssnarnas uppmärksamhet. Variera därför betoning och röststyrka, hastighet och pauser.
  • Många talare brukar börja med en rolig historia eller en intressant händelse. Andra slutar med en historia eller blandar in sådana under föredraget.
  •  Lagom mycket gester och rörelser skapar omväxling och kan förtydliga framställningen.

Sist men inte minst:

Muntliga framträdanden är sådant man måste öva och öva, det finns inga genvägar....


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback