Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

"Just Dance" åk 5

Skapad 2018-12-05 14:40 i Tågaborgsskolan Helsingborg
Arbetsområde med takt och rytm i lekar, dans och rörelse till musik.
Grundskola 4 – 5 Idrott och hälsa
I detta arbetsområde kommer du genom dans och rörelse till musik ges förutsättningar att utveckla din rörelseförmåga samt kroppsuppfattning. Du kommer att få testa din känsla av takt och rytm till olika rörelseaktiviteter. Du kommer träna din samarbetsförmåga och vi kommer diskutera hur dans och rörelse påverkar hälsan och den fysiska förmågan.

Innehåll

Syfte

Genom undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att...

Dina mål i idrott och hälsa

 • Du ska utveckla förmågan att använda sammansatta rörelser med kontroll och precision inom olika rörelseaktiviter och lekar.
 • Du ska utveckla förmågan att anpassa och variera dina rörelser individuellt till aktiviteten och till sammanhanget tillsammans med andra
 • Du ska kunna samtala om upplevelser av den fysiska aktiviteten och resonera om hur aktiviteten påverkar hälsan och den fysiska förmågan.

 

Undervisning

Vi kommer att genomföra olika rörelseaktiviteter och lekar till musik samt enklare steg, danser och rörelser till musik där du övar din känsla för takt och rytm. Vi kommer att ha diskussioner kring hur aktiviteterna påverkar hälsan och vår fysiska förmåga.

Bedömning

Detta bedömer jag

 • din förmåga att anpassa dina rörelser till takt och rytm.
 • din förmåga att variera och anpassa dina rörelser till aktiviteten.

 

Bedömning sker genom observationer, fortlöpande under den period vi har "dans och rörelse till musik" på idrottslektionerna.

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Olika lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
  Idh  4-6
 • Kroppsliga och mentala effekter av några olika träningsformer.
  Idh  4-6
 • Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av olika fysiska aktiviteter och träningsformer, levnadsvanor, kroppsuppfattning och självbild.
  Idh  4-6

Matriser

Idh
Bedömningsmatris i idrott och hälsa årskurs 4-6

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Takt och rytm
Jag har ännu inte riktigt hittat takten i musiken och behöver stöttning för att hålla takten i dans och rörelse.
I rörelser till musik och i danser anpassar jag till viss del mina rörelser till takt och rytm. Jag kan själv hitta takten men kommer ibland av mig.
I rörelser till musik och i danser anpassar jag mina rörelser relativt väl till takt och rytm. Jag hittar själv takten och hittar tillbaka om jag tappat takten.
I rörelser till musik och i danser anpassar jag mina rörelser väl till takt och rytm. Jag hittar lätt takten och kan själv genomföra olika takter och rytmer till musik. Jag hittar snabbt tillbaka om jag tappar något steg.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: