Skolbanken Logo
Skolbanken

December med fokus på matematik

Rådmansö förskola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 20 december 2018

Vi lägger fokus på matematik under våra traditioner i december och lyfter mängd , antal, ordning och talbegrepp.

Varför?

Vårt mål är att ge barnen möjlighet till lärande om talordning, antal ordning och talbegrepp. I dokumentationer har vi sett att många kan räkna till 100 men har svårare att se hur många antalet är i mer fysiska situationer. Barnen är sen tidigare bekanta med veckokalendern, där vi lärt oss att veckan har sju dagar och att det börjar om på dag nr 1 på måndagar. Men att december har 31 dagar var svårare att relatera till så det är här vi lägger fokus nu.

Syfte?

Syftet är att tillsammans genom et praktiskt och konkret sätt öka grundläggande kunskap och förståelse för tid, antal, ordning och talbegrepp. Här har vi valt december som redan har ett stort fokus på dagar och datum i och med adventskalendrar och liknande. 

Hur?

Vi använder oss av en adventskalender för att förtydliga tidsrymd och talordning. Som komplement och för att kunna visa på ett praktiskt sätt lägger vi en kula för varje dag i vår ”kulkalender” där varje månad har olika färg på kulorna, ett rör för varje månad samt rätt antal kulor för vardera månad. 

Barnens får tillsammans göra nedräkning dag för dag genom att markera på en kalender för respektive datum. 

Vi gör också en ”decemberkalender” där barnen får rita 31st former som varje form symboliserar en dag. Då och då tar vi ner kalendrarna från väggen och markerar antalet dagar som gått. 

Den 20e får barnen ta med sina decemberkalendrar hem och fortsätta med de sista 10 dagarna som är kvar i december hemma. 


Läroplanskopplingar

utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback