Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

4

Energi och energikällor

Östergårdsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 29 maj 2019

Vad är en energikälla? Hur kan vi spara på värme, ex. i våra hus eller i våra kroppar? Hur utför man en systematiska undersökning? Det är områden som vi kommer att reda ut inom den närmaste tiden.

Utgångspunkt:  Eleverna associerar begreppet energi till mat. Förnybara och icke förnybara energikällor lyfts ej av gruppen men det finns en association mellan energi och miljöpåverkan. Växthuseffekten associeras först och främst till växthus och växter som lever där i. 

 

Begrepp: Energi, energiprincipen, värmeenergi, strålningsenergi, elektrisk energi, kemisk energi, rörelseenergi, lägesenergi, kärnenergi, energikällor, förnybara energikällor, icke förnybara energikällor, vattenkraft, vindkraft, solenergi, jordvärme, vattenkraftverk, vindkraftverk, solfångare, olja, kol, naturgas, fossila bränslen, kolkraftverk, kärnkraftverk, uran, bränsle, klimat, klimatförändringar, värme, kyla, isolering,

 

Konkretisering av målen:

se matris längre ner

 

Genomförande:

1. Vad är energi?

2. Olika energikällor - skillnaden mellan förnybar energi och icke förnybar energi.

3. De olika energikällornas påverkan på vår miljö. Växthuseffekten och klimatförändringar.

4. Energibesparing - vilka material leder värme? Kan vi bygga en termos?

5. Energibesparing för människor och djur.

 

Material och arbetssätt: 

- faktatexter (lärobok "Koll på NO" samt "Boken om fysik och kemi", energimyndigheten.se samt naturskyddsföreningen.se)

- diskussioner

- film (Naturresurser: Energikällor)

- grupparbete

- undersökningar 

 

Bedömning och dokumentation:

 

Arbetsområdet är uppdelat i flera delar som delvis går in varandra. Uppföljning görs fortlöpande bland annat md hjälp av poplet för att ge alla möjlighet att utvecklas så långt som möjligt. Bedömning sker enligt följande (se delarna, förmågorna, i matrisen.)

 

Förmåga att beskriva och förklara bedöms med ett skriftligt prov.

Förmågan att samtala och diskutera, utföra undersökningar samt dokumentera undersökningar bedöms under undervisningens gång.

Förmågan att söka och använda information bedöms med hjälp av ett enskilt arbete. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Mätningar och mätinstrument, till exempel klockor, måttband och vågar och hur de används i undersökningar.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.

Eleven kan också beskriva och ge exempel på energikällor, energianvändning och isolering med viss koppling till energins oförstörbarhet och flöde.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.

Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även formulera enkla frågeställningar och planeringar som det efter någon bearbetning går att arbeta systematiskt utifrån.

Dessutom gör eleven utvecklade dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har goda kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av fysikens begrepp.

Eleven kan också förklara och visa på något enkelt samband mellan energikällor, energianvändning och isolering med relativt god koppling till energins oförstörbarhet och flöde.

Matriser i planeringen
Energi och energikällor
Uppgifter
termos
energikällor
powerpoint värmesystem
dokumentation: Termos
elevenkät

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback