Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Matlagningsteknik - brödbak

Skapad 2018-12-09 20:02 i Linnéaskolan Uddevalla
Grundskola 9 Hem- och konsumentkunskap
Vi tränar på att baka matbröd med jäst.

Innehåll

Vi har under två lektioner bakat bröd.

Den första lektionen var en träningslektion där vi tillsammans gick igenom hur man bakade bröd. Lektion nummer två var en "provlektion" där eleverna fick chansen att visa vad de lärt sig och tillsammans baka bröd utan min hjälp. 

Bedömningen för dessa lektioner ses nedan. 

Matriser

Hkk
Matlagningsteknik - brödbak

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Eleven
……kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med anpassning till aktivitetens krav.
Jag kan planera och genomföra bakningen tillsammans och med hjälp av mina kamrater. Jag får till ett godkänt resultat och kan presentera det färdiga bakverket på utsatt tid.
Jag kan planera och genomföra bakningen tillsammans med mina kamrater. Jag tar eget initiativ och visar att jag kan ansvara för olika uppgifter under lektionen. Jag får till ett bra resultat och kan presentera det färdiga bakverket på utsatt tid.
Jag kan planera och genomföra bakningen tillsammans med mina kamrater. Jag tar ansvar för många olika moment och hjälper mina kokskamrater om det behövs. Jag tar eget initiativ och försöker hitta sätt att förbättra resultatet. Jag får till ett väldigt bra resultat och kan presentera det färdiga bakverket på utsatt tid.
Eleven
…kan i arbetet använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och fungerande sätt.
Jag kan tillsammans med mina kamrater genomföra de olika metoder som gäller för bakning: Arbeta ihop en deg, jäsa degen samt grädda degen. Jag väljer de verktyg som det står i receptet att jag skall använda.
Jag kan på egen hand använda de olika metoderna och teknikerna som beskrivs i receptet. Jag har koll på hur man arbetar ihop en deg, hur man jäser degen samt hur degen gräddas. Jag kan med hjälp av receptet välja de verktyg som lämpar sig bäst för uppgiften.
Jag kan på egen hand använda de olika metoderna och teknikerna som beskrivs i receptet. Jag kan också välja den metod/teknik som ger bäst resultat. Jag vet hur man bäst får ihop degen, jäser degen samt gräddar degen. Jag gör ändringar som förbättrar resultatet. Jag kan på egen hand välja de verktyg som lämpar sig bäst för uppgiften.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: