Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Svenska: DLS-tester åk 5

Söderfjärdsskolan, Vaxholm Stad · Senast uppdaterad: 13 december 2018

Vi har genomfört DLS-tester (Diagnostiska Läs- och Skrivprov) i svenska. I bifogad matris visar vi elevernas enskilda resultat. Det är endast varje elev och dennes vårdnadshavare som kan se sitt resultat.

Syfte:

DLS-testerna är standardiserade tester som används för att mäta elevernas läs- och skrivförmåga. Diagnoserna har som syfte att "screena"  färdigheter och förmågor i rättstavning och läshastighet. Undervisningen planeras och individanpassas sedan utifrån resultatet på diagnoserna och eleven får möjlighet att arbeta extra med det hen behöver.

 

Så här redovisas resultaten:

Resultaten tolkas utifrån en standardiserad normalfördelningskurva i nio steg och mäts med stanine-värden. Medelvärdet är fem. 

Stanine 1-2  visar att eleven måste träna sin läs- och skrivförmåga och få riktat stöd, t ex specialpedagogiskt stöd.

Stanine 3-4 visar att eleven har en relativt god läs- och skrivförmåga men behöver utveckla sin förmåga genom att t ex läsa mer.

Stanine 5-6 visar att eleven har en god läs- och skrivförmåga.

Stanine 7-9 visar att eleven har en mycket god läs- och skrivförmåga.

 

I vissa fall kan eleverna få motstridiga resultat mellan de olika delarna. Lärarna gör då en individuell analys av resultaten, jämför med elevens uppvisade kunskaper och förmågor i ämnet svenska samt tar hänsyn till elevers olika behov.

 

Vid frågor kontakta oss:

anna.hansen@vaxholm.se

therese.tallhamn@vaxholm.se

 

Vänligen

Anna och Therese 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt sätt

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.

Matriser i planeringen
SVENSKA - DLS
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback