Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Karta, jorden och världsdelar

Skapad 2018-12-17 11:07 i Grundsärskolan Västervång 5-10 Trelleborg
Grundsärskola 4 – 6 Samhällsorienterande ämnen
Vi lär oss om Atlas kartböcker, de olika världsdelarna och jordgloben. Vi tränar på namnen på de stora haven samt världsdelarna.

Innehåll

Genom att se film, prata och skriva arbeten lär vi oss om hur kartor kan se ut och varför de är bra. Vad är skillnaden mellan Gps och karta? Vi lär oss följa kartor och rita kartor. Vad är vanliga tecken på en karta? 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • jämföra och reflektera över olika geografiska förhållanden, platser, regioner och levnadsvillkor,
  SO
 • Centralt innehåll
 • Orientera sig i närmiljön med hjälp av vägbeskrivningar och kartor, såväl med som utan digitala verktyg. Namn och läge på platser i närmiljön. Storleksrelationer och väderstreck.
  SO  1-6
 • Jordgloben. Namn på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.
  SO  1-6

Matriser

SO
Karta, jorden och världsdelar

Nivå E
Nivå C
Nivå A
Orientera sig
 • SO  E 6
Eleven kan medverka i att använda kartor och andra källor för att orientera sig och för att visa på någon plats och något land med betydelse för eleven.
Eleven kan använda kartor och andra källor på ett delvis fungerande sätt för att orientera sig och för att visa på platser och länder med betydelse för eleven.
Eleven kan använda kartor och andra källor på ett väl fungerande sätt för att orientera sig och för att visa på platser och länder med betydelse för eleven.
Ämnesspecifika ord, begrepp & symboler
Eleven kan använda enstaka ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang och i utvärdering av arbetsprocesser.
Eleven kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett delvis ändamålsenligt sätt i resonemang och i utvärdering av arbetsprocesser.
Eleven kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett ändamålsenligt sätt i resonemang och i utvärdering av arbetsprocesser.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: