Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3)

·

Årskurs:

1

Årsplanering årskurs 1 SO

Uddaredskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 17 augusti 2021

Under årskurs ett kommer du bland annat att få lära dig om vad som står i Barnkonventionen, ta del av enkla nyheter i Sverige och världen och få veta mer om våra högtider. Vi ska även undersöka kartor över skolväg, skolan, skolgården och klassrummet. Vi kommer att ha klassråd, samtala om livsfrågor och regler. Dessutom ska vi lära oss mer om vår miljö och prata om hur vi ska ta hand om vår planet på bästa sätt.

2. MÅLET MED UNDERVISNINGEN

Målet med undervisningen är att du ska lära dig att diskutera vad som händer i vår skola och ute i världen. Du kommer att få lära dig om barnkonventionen och mänskliga rättigheter. Målet med undervisningen är också att du ska få lära dig mer om några kristna högtider och varför vi firar dem. Vi ska också undersöka kartor över skolväg, skolan, skolgården och klassrummet. Vi kommer att lära oss om klassråd och om hur detta fungerar. Vi ska dessutom samtala om livsfrågor och regler.

3. SÅ HÄR SKALL VI ARBETA

Vi uppmärksammar FN-dagen då vi pratar om och lär oss kring barnens rättigheter, ”Barnkonventionen” genom samtal, bilder, filmer, litteratur och gemensam sångsamling. För att lära oss mer om vad som händer i världen ser vi regelbundet på Lilla Aktuellt.

Vi har regelbundna klassmöten/lektioner då vi diskuterar och beslutar demokratiskt kring gemensamma regler och normer som ska gälla hos oss.

För att förebygga och motverka mobbning arbetar vi kontinuerligt med det sociala klimatet i klassen. Med hjälp av värdeord i samband med "Dagens Barn", filmer och skönlitteratur om elevnära livsfrågor pratar vi om hur vi ska vara mot varandra för att alla ska må bra. "Dagens barn" bygger på att vi lottar en elev i veckan som får uppmärksammas extra under en hel dag då övriga elever i klassen får träna på hur man är en bra kompis mot "Dagens barn". 

Vi uppmärksammar kristna högtider genom sång, film och skönlitterära berättelser och dokumenterar dessa.

Vi arbetar med kartor/ritningar över klassrum, skolgård och skolväg till klassens elever, i verkliga sammanhang på ett lekfullt sätt. Vi kommer också att arbeta med yrken och samhällsviktiga funktioner. 

På våren när vi utför vår årliga naturstädning, lär vi oss om hur vi sopsorterar och varför vi sopsorterar. Vi uppmärksammar då även elevernas förslag på vilka andra möjligheter det finns för att vi ska vara extra rädda om vår miljö.

Varje vecka kommer vi att ha "veckans grej" där läraren håller i en presentation om en sak/plats/person/händelse eller liknande. Klassen skriver utifrån den givna fakta stödord, en gemensam text och målar en bild. I samband med veckans grej studerar vi karta, länder och diskuterar skillnader och likheter mellan olika platser eller händelser till exempel. 

4. DETTA SKALL BEDÖMAS  

Dina kunskaper bedöms genom att läraren lyssnar, samtalar, dokumenterar och observerar hur väl du dokumenterar och deltar i diskussioner och undervisningen i både helklass och mindre grupper. 

För att se vad som bedöms, se matris SO åk 1-3. 

 


Läroplanskopplingar

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet,

Grundläggande mänskliga rättigheter såsom alla människors lika värde samt barnets rättigheter i enlighet med konventionen om barnets rättigheter (barnkonventionen).

Aktuella samhällsfrågor i olika medier.

Normer och regler i elevens livsmiljö, till exempel i skolan, i digitala miljöer och i sportsammanhang.

Livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer.

Hur möten, till exempel klassråd, organiseras och genomförs.

Några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Miljöfrågor utifrån elevens vardag, till exempel frågor om trafik, energi och matvaror.

Rumsuppfattning med hjälp av mentala kartor och fysiska kartor över till exempel närområdet och skolvägar, såväl med som utan digitala verktyg. Storleksrelationer och väderstreck samt rumsliga begrepp, till exempel plats, läge och gräns.

Eleven har grundläggande kunskaper om några mänskliga rättigheter och barnets rättigheter, och visar det genom att ge exempel på vad de kan innebära i skolan och hemma.

Eleven kan samtala om normer och regler i vardagen och ge exempel på varför de kan behövas.

Vidare kan eleven beskriva hur möten brukar organiseras och genomföras.

Eleven beskriver hur olika handlingar i vardagen kan påverka miljön, och ger utifrån detta förslag på hur man kan bidra till en hållbar utveckling.

Eleven kan samtala om elevnära livsfrågor.

Eleven kan ge exempel på någon högtid, symbol och central berättelse från kristendomen, islam och judendomen.

Eleven kan ta del av enkel information i olika medier och samtala om elevnära samhällsfrågor genom att framföra synpunkter, ge kommentarer och ställa frågor.

Matriser i planeringen
Udd/HH SO 1- 3
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback