Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Skriva krönika

Kyrkskolan 7-9, Ludvika · Senast uppdaterad: 8 januari 2019

Krönikan är exempel på en argumenterande text men mer personligt skriven än en debattartikel eller insändare som ni känner till från tidigare. En krönika tar sin utgångspunkt i en situation som författaren varit med om, sett eller hört. Många krönikörer ifrågasätter något, argumenterar för något eller vill få oss att se en sak med nya ögon. Ni kommer i det här området att läsa krönikor och känna igen genrens typiska drag för att också kunna skriva en egen krönika. I skrivprocessen har vi fokus på förmågan att kunna tala om texter,kunna ge respons och självständigt kunna förbättra sin text.

Vilka är målen?

Ni ska kunna känna igen en krönika och kunna skriva en egen text av den genren.Ni ska kunna ge och ta respons och veta hur ni kan förbättra er egen text vad gäller innehåll , struktur och språk.

Hur arbetar vi?

Vi kommer att...

 läsa och analysera krönikor tillsammans och komma på vad som är kännetecknande för den här texttypen.

skriva en egen krönika.                                                                                                                                                                      

öva på att ge respons på språk, stil och genre och bearbeta sin egen text.

 

 

Bedömning

Jag bedömer din förmåga att skriva en krönika och bearbeta /förbättra din text efter respons. (innehåll , genre,språk, struktur och textbindning, språk och stil. )  Se matrisen nedan.

Ni kan också använda bedömningsmatrisen som lärande matris vid kamratrespons och självrespons.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Matriser i planeringen
Krönika
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback