Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi, Biologi

·

Årskurs:

7 - 9

Livsmedelskemi och Människokroppen

Furulunds skola F-6, Partille · Senast uppdaterad: 8 januari 2019

Livsmedelskemi "Kemin i maten och kroppen" är en del av kemi som handlar om kemisk analys av livsmedel, såsom kolhydrater, fetter, proteiner, vitaminer, mineralämnen och vatten. Vi ska lära oss hur de näringsämnena är uppbyggda och hur vår kropp använder dem. Vi tar upp också fotosyntes och cellandning som är grunden till allt liv. Den andra delen handlar om hur vår kropp fungerar. Där arbetar vi med cellen, matspjälkningen, hjärtat, blodet, immunförsvaret, andningen, utsöndringen som sker i vår kropp. Vi kopplar ihop de olika delarna för att förstå hur allting hänger ihop.

 

Undervisning/aktiviteter/arbetssätt utifrån det centrala innehållet

 

Tidsplanering och Litteratur

Livsmedelskemi/Människokroppen Kemi & Biologi

Classroom - Livsmedelskemi och Människokroppen

Kemi v 2-5
Avsnitt i textbok som används: Kemi Direkt s.116-135( +  plus sidor och sammanfattning )  
Filmer på padlet  https://padlet.com/nazdiz0919/7u6ua3v0rpms
Stenciler- labborationer
Prov v 5 ( vi diskuterar tillsammans )
 
Biologi v 6-11(7 sportlov )
Avsnitt i textbok som används: Biologi  Direkt  s. 120-123 och  s.146 - 181
Padlet länk https://padlet.com/nazdiz0919/2pylzwxyzfyd
Prov v 11


Läroplanskopplingar

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Fotosyntes och förbränning samt energiomvandlingar i dessa reaktioner.

Innehållet i mat och drycker och dess betydelse för hälsan. Kemiska processer i människokroppen, till exempel matspjälkning.

Historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för världsbild, teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Separations-och analys metoder, till exempel destillation och identifikation av ämnen.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp, modeller och teorier.

Eleven kan föra enkla till viss del underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på enkelt identifierbara kemiska samband i naturen.

Eleven kan beskriva och ge exempel på några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback