Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

8

Strategier

Gantofta skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 14 januari 2019

Har du funderat över hur du arbetar med en text eller hur du kommer igång med att skriva en berättelse? Kastar du dig över texten eller ger du upp direkt, skriver du så pennan glöder eller drabbas du av skrivkramp? Oavsett vilket behöver du bra strategier för att lyckas.

I detta arbetsområde ska vi arbeta med olika strategier när det gäller att ta till sig ett textinnehåll samt att skriva utifrån ett givet ämne.

Lässtrategi/läsförståelsestrategi
Tillsammans läser och lyssnar vi till texter samt samtalar kring hur vi upptäcker viktigt information. Material är texter från äldre frisläppta nationella prov där också frågorna används. Fokus läggs på hur vi uppfattar textinnehållet och vad vi gör med den information som inhämtas. När arbetsområdet närmar sig sitt slut ska du ha ökat din medvetenhet om vilka strategier som passar dig bäst samt kunna använda dig av dem i de olika skolämnena.

Skrivstrategi
Strategier behövs även när du ska skriva, t ex. utifrån ett tema eller liknande samt hur du tar dig an ett ämne utan att drabbas av skrivkramp.
Vi använder oss av några givna ämnen, och samtalar kring hur vi kan ta oss an dem. När arbetsområdet närmar sig sitt slut ska du ha lättare för att komma igång samt kunskap om hur du når en högre nivå av mottagarvänlighet.

 

Arbetsmaterial
Vi utgår ifrån några avsnitt i Portal: Läsflyt och Lässtrategier, Studieteknik och Tänka först eller skriva direkt?

Vi använder oss av texter samt uppsatsämnen från äldre frisläppta nationella prov.

"Bänkbok" är önskvärt så låna eller ta med en bok hemifrån. Väljer du att inte läsa en bok så arbetar du med ordförståelse via kopierat material.

 

 

Bedömningsarbete är:

1) I samarbete med annat skolämne skriva en text/arbete utifrån given fakta/ skriva en uppsats efter givet ämne.

2) Via antologins noveller göra ett jämförande arbete som redovisas muntligt i samtalsgrupper.

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Matriser i planeringen
Faktatext och skönlitterärt arbete
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback