Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Litteratur under Revolutionernas tid

Strandängsskolan F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 14 januari 2019

Under arbetsområdet kommer vi arbeta med litteraturen från 1700-talet till 1900-talet. Vi kommer diskutera tankar och idéer som grundar sig i denna tid tillsammans med SO och NO. Området kommer testas genom två stycken prov där du kommer få läsa texter och visa läsförståelse samt tolka och sätta verken i relation till historia och kultur.

Uppgift:

Vi kommer arbeta med att läsa ett antal dikter, noveller och sammanfattningar av verk från tre epoker: Upplysningen, Romantiken och Realismen. Vi kommer även arbeta med dessa tre epoker, vad de innebär och relevanta begrepp. Slutligen kommer vi också läsa en bok (det kommer finnas flera val) från någon av epokerna.

 

Kunskaperna som vi arbetar med är att kunna tolka och resonera om budskap och att kunna jämföra budskapen med författarens liv och åsikter och/eller att kunna jämföra budskap med historiska händelser, tankar och kultur. Detta kommer vi testa i ett prov i två delar.

 

Eftersom vi kommer läsa så mycket under detta arbetsmoment kommer vi efter sportlovet genomföra ett läsprov där vi testar ert läsflyt och er läsförståelse.

 

Preliminär tidsplan:

v. 2 Onsdag: Introduktion arbetsområdet. Introduktion litteraturepok. Introduktion Upplysningen. Läsa dikter av Nordenflycht och Lenngren.

Torsdag: Repetition Upplysningen. Redovisningar av dikter och diktare.

 

v. 3 Måndag: Fortsättning upplysningen. Läsa sammanfattningar av verk från tiden.

Onsdag: Fortsätta läsa sammanfattningar. Välja bok.

Torsdag: Introduktion Romantiken. Läsa dikter och förbereda presentation.

 

v. 4 Måndag: Fortsättning Romantiken. Presentera dikter och diktare.

Onsdag: Fortsättning Romantiken. Läsa sammanfattningar av verk från tiden. Skriva bokreflektion.

Torsdag: Fortsätta läsa sammanfattningar. Diskussion av sammanfattningarna.Läsa i boken.

 

v. 5 Måndag: Introduktion Realismen. Läsa novell och förbereda presentation.

Onsdag: Fortsättning Realismen. Fortsätta förbereda presentation. Utdelning av instuderingsfrågor och begreppsordlista.

Torsdag: Fortsättning realismen. Presentation av novell och författare. Skriva bokreflektion.

 

v. 6 Måndag: Läsa sammanfattning av verk från tiden. Läsa i boken.

Onsdag: Fortsätta läsa sammanfattningarna. Diskussion av sammanfattningarna. Arbeta med instuderingsfrågor och begrepp.

Torsdag: Arbeta med instuderingsfrågorna och begreppen. Läsa i boken. Skriva bokreflektion.

 

v. 7 Måndag: Arbeta med instuderingsfrågorna och begreppen. Läsa i boken.

Onsdag: Litteraturprov del 1 (att tolka budskap och jämföra med författare)

Torsdag: Litteraturprov del 2 (att tolka budskap och jämföra med historisk epok)

 

v. 8 SPORTLOV

 

v. 9 Måndag: Prov i läsflyt och läsförståelse


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan också föra enkla resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ettändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.

Eleven kan också föra utvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Eleven för också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven drar då till viss del underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Eleven drar då relativt väl underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Eleven drar då väl underbygg­da slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Litteratur under Revolutionernas tid
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback