Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik, Kemi

·

Årskurs:

6

Energi och elsäkerhet

S:t Jörgens skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 11 januari 2022

På NO-passen kommer vi under veckorna 2-7 att arbeta med arbetsområdet energi och elsäkerhet. Med utgångspunkt från vårt tidigare studiebesök på energiverkstaden kommer vi att ha en bedömningsuppgift den 27/1 som bland annat omfattar det vi lärt oss under besöket. Bilder, och en PowerPoint (elsäkerhet) från vårt besök på energiverkstaden (för dem som inte var med) ligger i Classroom. Eleverna har även fått ytterligare arbetsmaterial samt broschyren ”Bra att veta om el” från Öresundskraft. Ännu en bedömningsuppgift som berör naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor kommer att genomföras 17/2.

Arbetssätt och undervisning

På NO-passen kommer vi under veckorna 2-7 att arbeta med arbetsområdet energi och elsäkerhet. Med utgångspunkt från vårt tidigare studiebesök på energiverkstaden kommer vi att ha en bedömningsuppgift som bland annat omfattar det vi lärt oss under besöket. Bilder, filmer och en PowerPoint (elsäkerhet) från vårt besök på energiverkstaden (för dem som inte var med) ligger i Classroom. Eleverna har även fått arbetsmaterial samt broschyren ”Bra att veta om el” från Öresundskraft. Ytterligare en bedömningsuppgift som kommer att beröra naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor kommer även den. Båda uppgifterna läggs in här framöver.

 

Visa vad du lärt dig

Hur du i klassrummet individuellt och i grupp visar vad du lärt dig genom att resonera, förklara, jämföra och argumentera samt i bedömningsuppgifterna.

Bedömning

Se matriser:


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Energiflöden mellan föremål som har olika temperatur. Hur man kan påverka energiflödet, till exempel med hjälp av kläder, termos och husisolering.

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Fossila och förnybara bränslen. Deras betydelse för energianvändning och påverkan på klimatet.

Några historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Matriser i planeringen
Fysik och kemi kunskapskrav åk 6
Uppgifter
Bedömningsuppgift 2 (Naturvetenskapliga upptäckter samt för/emot vindkraft/kärnkraft)
Bedömningsuppgift - energi och elsäkerhet

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback