Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F - 6

Värdegrundsarbete vt-19

Skräddarbacksskolan, Borlänge · Senast uppdaterad: 12 februari 2019

Här finner du lektionsplaneringar för värdegrundsarbetet vt-19 med övningar, uppgifter, spel och filmer.

Värdegrundsarbetet är indelat i tre teman.

* Lika, olika (v.3-4)

* Grupptryck (v.5-6)

* Attityder (v.7-8)

Varje tema inleds med enklare övningar, lekar och spel som syftar till att skapa ett tryggare arbetsklimat i elevgruppen.

 

Lika, olika (vecka 3-4)

Inledning: Läs de första två sidorna (Hur kan vi vara olika?) i boken "Vem är du?", skriven av Pernilla Stalfelt. Boken finns tillgänglig i kopieringsrummet vid expeditionen from torsdag vecka 2.

Lekar och uppgifter

Goosewalk är en promenadlek som syftar till att alla elever interagerar med varandra och skapar ögonkontakt. Leken börjar med att hela klassen står samlade, elev A går 10 meter bort och ställer sig. Nästa elev, B går till elev A varpå elev A säger. -Hej, jag heter A och tycker om att måla, varpå elev B går 10 meter bort och stannar för att presentera sig för de förbipasserande. Promenaden rullar på tills det att alla har presenterat sig för alla.

 

Bildcollage med efterföljande diskussion: Låt varje elev (eller parvis) göra ett collage. Klipp ur bilder ur tidningar på saker som du/ni tycker om, samt saker som du/ni inte tycker om. Tips: Välj gärna ut ett tema tex djur, maträtter, musik eller liknande för eleverna, för att motverka att bilder som kan upplevas kränkande eller stötande plockas ut. Måla med röd färg runt "Gilla-collaget" (eller använd rött papper). Måla med svart färg runt "Ogilla-collaget" (eller använd svart papper). Häng upp alla gilla-collage tillsammans på en vägg. Häng upp alla ogilla-collage tillsammans på en annan vägg. Titta på bilderna tillsammans och diskutera hur olika man kan se på vardagliga saker. Låt alla komma till tals.

 

Knuten: Dela upp eleverna i tre grupper. Låt grupperna bilda var sin ring. Be eleverna blunda och sträcka ut sina armar och händer. Be dem hitta två händer att knyta (knäppa) samman sina egna händer i. När alla har hittat två händer, får eleverna titta igen och därefter ska alla elever försöka "trassla ut sig" igen och bilda en ring.

 

Heta stolen: påståenden finns under uppgifter.

 

Jag är inte som alla andra

Syftet är att eleverna får en chans att genom lek reflektera kring olikheter och likheter. Vi är både lika och olika och ibland tror man att ”det är nog bara jag” men sen visar det sig att det inte alls var så. Vi är både lika när vi tror att vi är lika, olika när vi är olika, lika när vi egentligen tror att vi är olika och olika när vi egentligen tror att vi är lika. Det vore rätt trist om alla var likadana. 
Alla ställer sig upp i en ring. Ledaren börjar med att göra ett jämfota hopp in i ringen och säger: Hej jag är som alla andra för jag … (ex. går på toa varje dag, har två ben, har duschat i dag, tycker om glass, tycker om att resa). Fokus är ”vi i det här rummet”. Be eleverna göra samma sak. Gå ett varv. Steg två i övningen: Gör samma sak men säg istället: Jag är inte som alla andra för jag… (ex. har glasögon, är allergiskt, är kär, har brunt hår, tycker om att rida, tycker om att äta fläsk).

Film

F-3

https://urskola.se/Produkter/171838-Hotell-Kom-som-du-ar/Visa-alla

(Totalt 6 avsnitt att visa. Tips: Det finns ett förord till läraren att ta del av innan ni visar avsnitten för eleverna )

 https://urskola.se/Produkter/189220-Hur-tanker-du-Bullbak-och-prat

 

Åk 4-6

Lärarhandledning till "berätta för mig" finns under uppgifter.

https://urskola.se/Produkter/199266-Beratta-for-mig-Osynlig

https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/se-rörande-filmen-som-gör-succe-på-nätet-3755313

Övning (knyter an till filmen för åk 5-6)

Osynliga lappar

Övningen handlar om hur vi delar in människor i grupper och vilken betydelse det får för samhället och den enskilda individen.

Den görs i samband med att eleverna sett filmen. Övningen ligger under uppgifter.

 

Sånger

 

 

 

Grupptryck (vecka 5-6)

Faktatext

Se bilaga "Vad är grupptryck?" under uppgifter

Lekar

Heta stolen grupptryck påståenden finns under uppgifter.

Fyra hörn påståenden finns under uppgifter.

Räkna till 25  
 Syftet med övningen är att skapa ett roligt avbrott, ett gemensamt engagemang och en ”vikänsla”.  Gör så här
 Innan du börjar förklara övningen så informera deltagarna att de från och med nu inte får prata med varandra! Annars är risken att eleverna börjar prata taktik direkt när de får veta hur övningen fungerar och då blir övningen inte genomförbar!  Det är här en samarbetsövning som också kan göras som en tävling där gruppen/klassen vinner något om de lyckas. Alla deltagare sitter kvar i en ring på var sin stol. Övningen innebär att alla tillsammans ska räkna till 25. Du som leder övningen börjar alltid med att säga ”1”.   Till övningen så finns det fyra regler:

1. En person får bara säga en siffra i taget. T.ex. om en person säger 2 så måste någon annan säga 3 innan den första personen får säga 4. 

2. Om två personer säger en siffra samtidigt måste man börja om på 1.

3. Man får inte ha någon taktik eller prata ihop sig om hur man ska göra (här får du som leder övningen vara tydlig och stoppa ev taktiksnack eller om någon föreslår att siffrorna ska sägas i en viss ordning)

4. Alla måste blunda. (Du kan också välja att låta deltagarna titta för att studera vilken alternativ kommunikation som eleverna använder sig av). 
Bestäm innan ni börjar övningen hur många försök ni tror att ni behöver. Om gruppen/ klassen inte klarar att räkna till 25 kan ni ju försöka igen senare under någon lektion när ni behöver en paus. 

Upplevelsebaserade övningar - finns under uppgifter

Film

Lärarhandledning till "berätta för mig" finns under uppgifter.

https://urskola.se/Produkter/199265-Beratta-for-mig-Triggad

https://urskola.se/Produkter/199263-Beratta-for-mig-Chatten

År 1-4

https://urskola.se/Produkter/189221-Hur-tanker-du-Mys-inomhus-och-kanslor-inombords

https://urplay.se/program/155120-vara-vanner-far-gabriel-vara-prinsessa

https://urplay.se/program/155118-vara-vanner-emanuel-sviker-sin-kompis

Samtala med klassen

Grupptryck är något som är påtvingat. Individen vill stå emot men klarar det inte. Förslag när grupptryck är negativt: snatta, mobba, säga dumma saker etc. Förslag på positiva saker: sluta svära, delta i någon tävling, minska ner på onyttigheter etc.

Attityder (vecka 7-8)

Lekar

Tankepromenad finns under uppgifter.

Trivselspelet finns under uppgifter.

Leda/Bli ledd finns under uppgifter.

Gruppdiskussioner om trygghet och bra stämning finns under uppgifter.

Film

Lärarhandledning till "berätta för mig" finns under uppgifter.

https://urskola.se/Produkter/199262-Beratta-for-mig-Uthangd

https://urskola.se/Produkter/189222-Hur-tanker-du-Pyssel-och-problem


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Trivselspelet
Berätta för mig
Osynliga lappar
4-Hörnuppgifter
Heta stolen
Uppgift 6
Vad är grupptryck?
Upplevelsebaserade övningar Grupptryck F-6
Heta stolen grupptryck
Gruppdiskussioner om trygghet och bra stämning
Tankepromenad
Leda och bli ledd

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback