Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

NO (år 1-3), SO (år 1-3), Svenska, Matematik, Teknik

·

Årskurs:

F - 3

Kalle och chokladfabriken-att läsa en film

Rengsjö skola F-6, Bollnäs · Senast uppdaterad: 22 augusti 2022

Vi kommer att läsa boken Kalle och chokladfabriken och sedan svara på läsförståelsefrågor. Vi kommer använda oss av läsförståelsestrategierna från läsfixarna som ni känner igen. Vi kommer också att arbeta med matematik, so, tk och no i detta arbete. vi kommer avsluta med att se filmen.

 

Grundtanken

 

Läs boken ett kapitel om dagen. Efter varje kapitel skriver eleverna en cowboy och en spågumma inför nästkommande kapitel. Vi kommer även under kapitlet göra detektiven. Eleverna kommer att få hålla upp sina kort vid svåra ord. Eleverna kommer vid varje läsning att ha sina läsförståelsekort framme. Reportern kommer vi också jobba med vid varje kapitel.  Vi kommer att diskutera kapitlet. Använd läsförståelsestrategierna varje dag. Se filmen avslutningsvis. När arbetet är klart får eleverna leta efter guldbiljetter genom att följa en karta.

 

Filmdagen: Köpa popcorn och inträde med guldbiljetten. 

 

 

 

Syfte: Att arbeta ämnesövergripande för att öka elevernas intresse och kunskaper inom de nedanstående ämnena. Vidare syfte är att skapa sammanhang i de olika ämnena.

 

Ämnen: svenska, so, teknik, no, matematik och engelska.

 

Tidsåtgång: varje dag i 4 – 5 veckors tid.

 

Varje dag läser vi ett kapitel i boken och använder stjärnläsarna som läsförståelse strategi. Eleverna får före varje läsning göra en förutsägelse (spågumman), under varje läsning leta svåra ord och stoppa vid dem (detektiven), efter varje läsning får eleverna sammanfatta det vi läst (cowboyen). Efter varje avslutat kapitel får eleverna svara på frågor som är ställda till texten (reportern). Frågorna är på de tre olika nivåerna På radera (svaren finns direkt i texten), bortom raderna (svaren finns inte direkt i texten) och bortom raderna (frågor där eleven får fundera utifrån sig själv).

 

Vi kommer också att skriva berättande text. Gå igenom cirkelmodellen utifrån språkutvecklande arbetssätt hur man skriver en berättande text och vad som ska finnas med. Ge sedan eleverna inspiration att skriva en berättande text om deras egen godisfabrik eller ett ställe som de skulle vilja besöka det kan vara påhittat eller ett riktigt ställe.   Efter skriven text ska eleverna stryka över ordklasserna med olika färger i sin text.

 

Under arbetets gång kommer vi diskutera och samtala kring mänskliga rättigheter och olikheter i världen utifrån bokens innehåll.

 

 

Introduktionslektion:

 

Introducera boken och häftet med läsförståelse frågorna.

 

Lektion berättande text (svenska):

 

Gå igenom hur man skriver berättande text enligt cirkelmodellen. Efter texten är klar får eleverna stryka över ordklasserna i sina texter med olika färger. Exempelvis substantiv rosa, Verb blå och adjektiv grön.

 

Lektion göra egen choklad (matematik, no):

 

Efter kapitel 15 får eleverna göra sin egen choklad. Gå igenom mått enheter och sinnen.

 

Lektion uppfinningar (Tk):
Efter kapitel 19 får eleverna i uppdrag att rita och konstruera en ritning på en uppfinning som skulle kunna göra deras egen choklad. Gå igenom och påminn eleverna om enkla konstruktioner. Låt de skriva en kort text hur maskinen fungerar.  

 

Lektion instruerande text (svenska):

 

Efter att eleverna har gjort sin egen choklad ska de få skriva en instruktion hur de gjorde och vilka ingredienser de hade. Börja med att gå igenom hur man skriver en instruerande text enligt cirkelmodellen.

 

Lektion kartan (SO):

 

Gå igenom hur man läser en karta.  Gör sedan en karta över skolgården och instruktioner hur eleverna ska gå för att finna guldbiljetterna som vi gömt.

 

Lektion biofilm avslutning:

 

Filmdagen. Eleverna måste visa upp biljetten mot inträde och popcorn.

 

Sätt samman allt arbete eleverna gjort i en fin bok.

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Gemensam och enskild läsning. Sambandet mellan ljud och bokstav. Strategier för att avkoda, förstå och tolka ord, begrepp och texter.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva ord, meningar och olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Grundläggande textbearbetning.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Språkliga strukturer och normer. Grundläggande skrivregler, med gemener och versaler, de vanligaste skiljetecknen samt stavning av vanligt förekommande ord i elevnära texter.

Att lyssna aktivt och återberätta viktiga delar av ett innehåll.

Skönlitteratur för barn från olika tider och skilda delar av världen. Sånger, muntligt berättande, bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.

Några skönlitterärt betydelsefulla barnboksförfattare och illustratörer.

Hur några föremål i elevernas vardag används och fungerar. Enkla mekanismer, till exempel i verktyg och leksaker av olika slag. Begrepp som används i samband med detta.

Material för konstruktionsarbete. Materialens egenskaper och hur materialen benämns och kan sammanfogas.

Egna konstruktioner där man använder enkla mekanismer.

Eleven skriver enkla texter med läslig handstil och med digitala verktyg. I texterna använder eleven stor bokstav, punkt och frågetecken samt kan stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter. De berättande texter eleven skriver har tydlig inledning, handling och avslutning.

Eleven söker information ur någon anvisad källa och återger grundläggande delar av informationen i enkla faktatexter. Texterna innehåller egna formuleringar och grundläggande ämnesspecifika ord och begrepp som används så att innehållet klart framgår.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Läsförståelse

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback