👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Graffiti (Skriftlig uppgift)

Skapad 2019-01-09 14:08 i Södertälje Friskola AB Grundskolor
Grundskola 8 Bild
Graffiti har varit alltid kontroversiell i samhället. Vid Södertälje centrum kan man även se många olika graffiti som har varit en del av staden. I genomgången kommer vi att titta på en filmklipp av graffitikonstnärer, sedan vi ska svara frågor och skickas in min adress: hiromi.yamamoto.wahlstedt@sodertaljefriskola.se. Uppgiften ska bedömmas samt den ska lämnas in senast 31/1 torsdag.

Innehåll

  Graffiti    Skriftlig uppgift

 

Uppgiftsbeskrivning i två delar.   Denna uppgift ska lämnas in senast 31/1 torsdag. 

 

Innan börja vi arbeta med en graffitibild tittar vi på ett filmklipp(www.urskola.se/Produkter/190198-Artityd-En-film-om-Dotse-och-Emmilou) av två graffitikonstnärer som heter Dotse och Emmilou. Vi följer dem i deras vardag och i kampen att få utöva sin konst. Både arbetar utifrån skisser som de sedan för upp på en vägg med hjälp av sprayburken.  

Vi ska svara 5 frågor om film sedan lämnas/skicka in till min adress (hiromi.yamamoto.wahlstedt@sodertaljefriskola.se).

Arbetets längd är A4 form, ca 300 - 400 ord. 

 

 Kortbeskrivningen av konstnärer i filmen: 

 • Emma Simu (Emmilou) har länge kämpat för den omdiskuterade Märstaväggen och rätten att få uttrycka sig. För henne är graffiti lika mycket konst som andra konstarter och drömmen är att kunna försörja sig på den.  
 • Jonatan Salomonsson (Dotse) är en ung multikonstnär som plockade upp sprayburken redan i elvaårsåldern. Han kämpar med att hinna med skolan parallellt med sin stora passion, graffitin.  

 

Frågeställningar vi möter i programmet handlar om hur man ska göra för att få hålla på med det man vill i livet, om huruvida graffiti är konst eller vandalism eller om det kan vara både och, om varför graffiti är så kontroversiellt, om skillnaden mellan fin och ful konst och om en laglig graffitivägg kan hjälpa till att göra graffitin mer laglig generellt.

 

Lycka till!/ Hiromi

Uppgifter

 • Frågor till filmklippet om graffiti och gatukonst:

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
  Bl
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
  Bl  E 9
 • Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.
  Bl  E 9
 • Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
  Bl  C 9
 • Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.
  Bl  C 9
 • Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
  Bl  A 9
 • Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.
  Bl  A 9