Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

9

9sv Eget arbete

Rödabergsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 5 mars 2022

Vad skulle du göra i textilslöjd om du fick chansen att göra ett helt eget projekt? Vad kan du? Vad behöver du? Vad känner du för? Du kan använda de tekniker du kan eller prova något du inte gjort förut eller kombinera tekniker. Kanske använda något som redan finns och göra något nytt.

Innehåll/Mål

Du bestämmer innehållet själv utifrån kunskaper och den idé du har och planerar och genomför en egen större eller flera mindre arbetsprocesser i slöjden. Du har terminen på dig och ska själv disponera tiden väl.

Du ska i ditt arbete visa på de 4 olika förmågorna i slöjd och att du behärskar att få in alla förmågorna i ditt arbete med slöjdprocessen idé-planering-genomförande-värdering.

Om du vill eller tycker att det är svårt kan du göra något du gjort förut igen men med nya infallsvinklar och idéer.

Tänk efter om du har kunskaper i någon av de textila teknikerna som du inte visat förut som kan vara bra att visa upp. Om du haft flera lärare under skoltiden så blir det extra viktigt. 

Du har tillgång till material i slöjdsalen eller annat du själv söker upp att använda dig av t.ex. plagg du inte använder längre eller en gammal väska du vill göra om. I slöjdsalen finns litteratur att använda sig av och du kan logga in på slöjdlexikon för att hitta idéer och instruktioner.

 

Textila tekniker

Du förväntas komma med förslag på vilket material du behöver, vilka tekniker(sömnad, garnteknik, broderi eller vävning) som passar, och vilka redskap och verktyg du ska använda, i samråd med läraren.

 

 

Slöjdlexikon/slöjdportfolio

www.slojd.nu

I slöjlexikon finns instruktioner på både det rent tekniska och förslag på arbeten. I slöjdportfolio kan du också söka efter elevexempel vad elever på andra skolor har gjort i år 9 i slöjden(länk nedan). Glöm inte bokskåpet i salen som är fullt av idéer. På Youtube kan du hitta instruktioner men då är det inte säkert att de är skolanpassade och ibland otydliga, rådgör med läraren. 

Under processen ska du dokumentera din process i slöjdportfolio under arbetets gång som om du skrev dagbok och berätta i bild och text hur du går tillväga och använda dig av de begrepp som du använder. Du ska också reflektera estetiskt och kulturellt över dina val av färg, form och modell. 

 

Återbruk

I det centrala innehållet i slöjd betonas att jobba med olika material och hur de produceras utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Genom att göra saker själv finns möjlighet att vara återhållsam, återanvända, återbruka och återvinna. 

Nu i nian när du har lärt dig grunderna i flera av slöjdens tekniker, material och formgivning och har provat på några större mer utmanande projekt är det dags att fördjupa kunskaperna kring hur tekniker och material kan kombineras. Då behövs lite nyfikenhet, initiativförmåga, samarbete och att våga prova ett kreativt och problemlösande sätt att tänka. Leta i garderoben om du hittar något att fixa och ändra. Var nyfiken på hur du kan hitta kombinationsmöjligheter när du är på stan eller ute på nätet.

 

Att pröva och ompröva

Det är bra om du får in moment där du prövar och omprövar i ditt arbete(länk nedan). Att kombinera material och tekniker och/eller jobba med återbruk ökar möjligheterna att jobba mer med det kriteriet.

https://urskola.se/Produkter/189486-Forsta-kunskapskraven-Att-prova-och-omprova 

 

Framgångsfaktorer

Att själv tänka ut en idé utifrån lärarens förslag där du funderar över olika alternativ vad gäller teknik, material, form och färgsättning.

Hur du lyssnar på, följer instruktioner både muntliga genomgångar, individuell handledning, använda klasskamrater som lärande resurser och själv är en för dina klasskamrater och att du använder dig av digitala instruktioner på slöjdportfolio.

Att du tänker på att arbeta noggrant, säkert och på ett fungerande sätt-

Att du använder dig av tidigare kunskaper i slöjd men också utmanar dig själv att göra ett mer komplext arbete utifrån dina förkunskaper och tid.

Att du använder slöjdlektionerna väl till arbete och förbereder dig inför lektionerna. 

Att du för din slöjdlogg i slöjdportfolio och håller koll på processen så du hinner det du ska. Också att du analyserar din arbetsprocess med hjälp av stödfrågorna.

Att du tänker på att det är du som leder arbetet framåt och jobbar självständigt och löser problem på vägen, gärna med hjälp av klasskamrater och läraren.

 

Bedömning

Hur du formger och framställer ditt arbete

Hur du reflekterar över val av material, kulturell koppling, symboler och färg och form

Hur du hanterar verktyg och redskap

Hur du arbetar hantverksmässigt när du sytt, broderat, stickat eller virkat

Hur du prövar och omprövar under arbetets gång

Hur pass mycket du själv bidrar till att välja handlingsalternativ som leder arbetet framåt och utnyttjar tiden.

Hur du använder dig av din uppfinningsrikedom och självständighet

Hur du redovisar ditt arbete i slöjdportfolio i text och bild med hjälp av slöjdord.

Återkoppling

Under lektionstid så visar du varje lektion dina praktiska kunskaper och läraren återkopplar under processens gång i det praktiska arbetet. 

Din slöjdportfolio gör att du kan utveckla dina tankar kring processen och läraren kan se din utveckling under arbetsprocessen och ge dig råd på vägen. 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Slöjd år 7-9
Arbetsprocessen
Planering/uppstart av eget projekt
Uppgifter
Planera ett projekt i TM
Hemarbete som ska bedömas
Idé/planering/genomförande
Läxa: begrepp i slöjd
Idé/planering/genomförande
Eget arbete - film
Min slöjd
Lappa, laga och ändra
Textila tekniker och begrepp
Textila fibrer och vad de används till
Uppgift 11
Smarta textilier/Smart textiles

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback