Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

MATMAT01a

MATMAT01a-1

Malenagymnasiet, Sjöbo · Senast uppdaterad: 12 januari 2019

Nu har jag arbetat tillsammans med Era ungdomar i snart 6 månader, under årskurs 1 och nu i årskurs 2. Med drygt 20 års erfarenhet som lärare i ämnet matematik har man vissa tankar och hypoteser. Alla har inte ett brinnande intresse för ämnet matematik men det viktigaste är min övertygelse om att alla kan lära sig hantera matematikens olika delar - om man vill. Vi lärde oss cykla som liten grabb eller flicka, genom att öva och öva. Nu övar Ni med andra och större fordon! Man brukar säga att "övning ger färdighet"! Så är det nog med det mesta i livet - oftast finns inga genvägar.

Vårterminen inleds snart (v. 5) med test av Dina kunskaper kring lärobokens kapitel 5. Av nostalgiska skäl väljer jag lärobokens bild med lokal anknytning.

De senaste månaderna har vi arbetat med olika areor och nu senast volymer av olika kroppar - rätblock, kuber, cylindrar, pyramider och koner.

Vi har också berört likformighet och Pythagoras sats - hypotenusa och katet - sambandet som är känt sedan 350 f.Kr.

 

Efter sportlovet arbetar vi med statistik, tabeller och olika diagram. Därefter olika lägesmått som medelvärde, median och typvärde.

Veckorna före påsk kommer att ägnas åt sannolikhetslära där vi kanske förstår hur svårt det är att vinna på olika spel, tips mm.

Kapitel 6 vars innehåll jag försökt beskriva kort ovan avslutas med prov v. 19.

 

Omedelbart därefter v. 21 möter vi landets nationella prov som alla elever genomgår. Här ryms hela kurserna från årskurs 1 tom årskurs 2.

Här mäts alla Dina kunskaper i ämnet och för min del mäts mina bedömningar mot "vad som ska avgöra Ditt faktiska, rättvisa betyg"!

På "class room" har eleverna tillgång till övningsuppgifter i ämnet och dessa är ett bra komplement till läroboken och läraren.

Jag önskar Er fortsatt lycka till med ämnet!


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback