Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Normativ etik

Skapad 2019-01-14 10:04 i Stiernhooksgymnasiet Rättvik GY
Gymnasieskola Religionskunskap
I detta moment arbetar vi med etik och moral. Hur kan vi avgöra vad som är rätt och fel i olika situationer? Vilka etiska modeller kan vi tillämpa och vad ger de för svar?

Innehåll

Uppgifter

 • Normativ etik

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Tolkning och analys av olika teorier och modeller inom normativ etik samt hur dessa kan tillämpas. Etiska och andra moraliska föreställningar om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara.
  Rel  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan utförligt och nyanserat beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en komplex analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade och nyanserade argument i några frågor. Eleven för välgrundade och nyanserade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
  Rel  A
 • Eleven kan utförligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade argument i någon fråga. Eleven för välgrundade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
  Rel  C
 • Eleven kan översiktligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en enkel analys av modellerna och använda dem för att ge enkla argument i någon fråga. Eleven för enkla resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
  Rel  E

Matriser

Rel
Etik, RELREL01

E
C
A
Eleven kan översiktligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller.
Eleven kan utförligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller.
Eleven kan utförligt och nyanserat beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller,
Eleven kan genomföra en enkel analys av modellerna och använda dem för att ge enkla argument i någon fråga.
Eleven kan genomföra en analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade argument i någon fråga.
Eleven kan genomföra en komplex analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade och nyanserade argument i några frågor.
Eleven för enkla resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
Eleven för välgrundade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
Eleven för välgrundade och nyanserade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: