Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7

Tidningstexter

Gantofta skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 14 januari 2019

I en demokrati är det viktigt att hålla sig informerad, granska makthavarna samt att ge uttryck för egna åsikter inom lagens ram. Det sker via olika medier, t ex. så informerar en tidning sina läsare via texter skrivna av både journalister och privatpersoner. För att ta ställning behöver du som mottagare ha kännedom om vilken sorts text du läser, t ex. subjektiva åsikter eller objektiv nyhetsrapportering.

Vi ska under vårterminens första veckor arbeta med olika tidningstexter. I december började vi med insändare och nu fortsätter vi med nyhetsartikel, notis och reportage. Vi varvar korta genomgångar med arbete där ni både läser/lyssnar till texter samt besvarar frågor, som vanligt arbetar vi tillsammans med detta. Slutarbetet blir att i grupp tillverka en egen tidning. 

 

Vecka 50 - Insändare
Vecka 2 och 3- Nyhetsartikel och notis

Fredag vecka 3 - enskild skriftlig uppgift - skriva en nyhetsartikel utifrån given händelse

Vecka 4 - intervjuteknik samt reportage

Vecka 5 och 7 - tidningsarbete

Vecka (7) 9 - restarbete/gruppen berättar om sin tidning 

 

Vi använder oss av läroboken Portal samt kopierat material.

När vi är färdiga med arbetsområdet ska du ha ökat din kunskap om olika texttyper samt ha en ökad säkerhet i att uttrycka dig i tal och skrift.

 

 

.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Matriser i planeringen
Tidningstexter
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback